Wethouder Thijs van Kessel krijgt mondkapjes van tandarts Leempoel
Volledig scherm
Wethouder Thijs van Kessel krijgt mondkapjes van tandarts Leempoel © BD

Oproep Osse wethouder voor mondkapjes succesvol

UpdateOSS - Thijs van Kessel, wethouder in Oss voor onder andere zorg, heeft de afgelopen dagen gevraagd, geroepen, gelobbyd en gesmeekt om en voor mondkapjes. De nood in Brabant was hoog. ,,Het rijk coördineert de distributie, maar dat gaat minder snel dan de behoefte groeit.” 

Zaterdagochtend iets na zeven uur 's ochtends stuurde hij een whatsappbericht met die boodschap naar iedereen in zijn contactenlijst. Ook op de Facebookpagina van de gemeente werd de oproep verspreid. ,,Ik heb het idee dat deze materialen in onze omgeving aanwezig zijn, op plekken waar ze nu minder hard nodig zijn dan in de (thuis)zorg. Denk aan dierenartsen, tattoostudio's, onderwijs, laboratoria, nagelstudio's, mondhygiënisten, schoonheidssalons, voedselproductie, horeca, de agrarische sector,” luidde de boodschap. 

Mondkapjes van de tandartsen

In de loop van het weekend begon de oproep al zijn vruchten af te werpen. Zaterdagochtend kon hij al de eerste mondkapjes ophalen, bij tandarts Leempoel die in de tandartsenkring in de regio mondkapjes ingezameld had.  ,,Ondernemers zijn heel genereus. Wij sturen de ingezamelde spullen naar het provinciale distributiepunt. Vanuit daar gaat het eerst naar ziekenhuizen, naar huisartsen en naar de ambulances. Maar de gemeente koppelt ook het lokale aanbod aan lokale zorgpartijen die in nood zijn.”  

In het weekend werden de mondkapjes, maar ook beschermingsbrillen, wegwerpschorten en ontsmettingsmiddelen zoals medische alcohol, bij Van Kessel thuis in Berghem gebracht. Vanaf maandagochtend konden bedrijven, maar ook particulieren hun spullen inleveren in het gemeentehuis. Smits Rijopleidingen had een bus beschikbaar gesteld, die op de stoep van het gemeentehuis stond voor de inzameling, en waarmee de spullen later naar het provinciale distributiepunt gebracht werden. ,,Hoeveel er precies verzameld is? Een kuub of 4, of 5? Sommige bedrijven die veel spullen konden doneren hebben we direct doorgestuurd naar het inzamelingspunt van de provincie,” aldus Van Kessel.