Volledig scherm
Doe Mar Dillies Oijen tijdens een optocht in Oijen. © Peter van Huijkelom

Optochten Oijen en Overlangel mogen vanmiddag doorgaan, Macharen kiest voor dinsdag

UPDATEOSS - De carnavalsoptochten in Oijen en Overlangel gaan maandagmiddag alsnog door. Dat kan omdat de wind is gaan liggen, meldt burgemeester van Oss Wobine Buijs. Macharen mag maandag ook van start, maar kiest er zelf voor om de optocht naar dinsdag te verhuizen. De optochten in Den Bosch, Erp, Loon op Zand en Schaijk starten maandag wel op de geplande tijd.

De optochten in Oijen en Overlangel beginnen om 15.00 uur. Dat zou respectievelijk om 10.00 uur en 12.00 uur gebeuren, maar de burgemeester stak daar al vroeg een stokje voor. Buijs vond het door de harde windstoten van vanochtend onverantwoord om de optochten op de geplande tijd door te laten gaan. 

Erik van der Schie, voorzitter van de organiserende Bokkenrijders in Oijen, stond volledig achter dat besluit. ,,We hebben vanochtend al contact gehad met onze bouwgroepen. Die vonden het zeker vanochtend met die windstoten onverantwoord om te gaan rijden.” 

Drie jaar geleden, toen Van der Schie prins was, is de optocht in Oijen vanwege harde wind uiteindelijk verzet naar de zaterdag voor de Halfvastenoptocht in Oss. De voorzitter is blij dat de stoet nu wel op de vaste dag door de straten van Oijen trekt, al is het wat later. ,,Met de carnaval zelf een optocht rijden is toch het mooiste.” De route van de Oijense optocht loopt dit keer niet over de Bovendijk maar door de Zuster Mechelinastraat. 

Macharen kiest ervoor de optocht naar de dinsdag te verhuizen. Het evenement start die dag om 10.33 uur.

Quote

Wij staan volledig achter het besluit

Erik van der Schie, Voorzitter Bokkenrijders Oijen

Ingrijpen

De optochtorganisaties hielden afgelopen dagen al angstvallig de weersvoorspellingen in de gaten. Ze beseffen dat de combinatie van harde windstoten en (het opbouwen van) hoge praalwagens geen fijne is. Net als drie jaar geleden greep de gemeente Oss in vanwege slecht weer op de carnavalsmaandag. Destijds mochten de optochten in het Bokkenrijk (Oijen), Kiepenrijk (Macharen) en Nachtgraversrijk (Overlangel) helemaal niet doorgaan op de vaste dag, nu mogen ze 's middags alsnog van start omdat de wind een stuk rustiger is.

Moesland, Oeteldonk, Empeldonk

In Moesland (Schaijk), Oeteldonk (Den Bosch), Theebuikenland (Loon op Zand) en Empeldonk (Erp) gaan de optochten gewoon van start op het geplande tijdstip, zo maakten de organisaties maandagochtend bekend aan het Brabants Dagblad. De organisaties waren daar zondag nog niet helemaal zeker over gezien de voorspelde windstoten.