Volledig scherm
Detail van het informatiebord bij de hoofdentree van Herperduin. © Maarten van den Hurk / BD

Oss draait geldkraan Maashorst dicht; geschil over gemeentenaam naar climax

UPDATEOSS - Het gemeentebestuur Oss is niet van plan om nog langer financieel bij te dragen aan een gezamenlijk bezoekerscentrum in Slabroek of elders in de Maashorst. Oss moet bezuinigen en trekt zich daarom goeddeels terug op het eigen Herperduin. De keuze van Landerd en Uden om hun fusiegemeente ook Maashorst te noemen speelt daarbij een belangrijke rol. 

De verstandhouding met Landerd en Uden is grondig verziekt, zo laat wethouder Johan van der Schoot (CDA) blijken. ,,We hebben met vier gemeenten jarenlang geïnvesteerd in de merknaam Maashorst. Oss was daarbij steeds veruit de grootste betaler. En nu zeggen twee gemeenten ineens dat zij zich Maashorst gaan noemen. Dat is verwarrend. Op onze bezwaren wordt niet serieus ingegaan. Wij krijgen dit aan onze achterban niet langer uitgelegd.” 

Vorige week maakte het Osse bestuurscollege al bekend dat het niet verder in zee gaat met Landerd, Uden en Bernheze bij een gezamenlijk toezicht in de Maashorst. Nu stemt het college van B en W wel in met een nieuw bestuursmodel voor de Maashorst, maar geeft en passant aan dat die zal moeten werken met een zeer beperkt budget, voor zover het de Osse bijdrage betreft. Het bezoekerscentrum in Slabroek lijkt daar als eerste het gelag voor te betalen. 

Focus op recreatie

Van der Schoot: ,,Als Landerd, Uden en Bernheze een groot bezoekerscentrum voor de hele Maashorst willen, moeten ze dat zelf weten. Wij steken in op vier kleinere toegangspoorten die elk hun eigen verhaal vertellen over het betreffende gebied. In Herperduin zal het accent op het stuifzand liggen, terwijl Uden allicht insteekt op het wijstverschijnsel.” Oss wil zich niet langer bezighouden met de natuurontwikkeling van de Maashorst op grondgebied van de andere gemeenten. ,,Onze focus ligt meer op recreatie en toerisme op Herperduin. Daar hoort ook natuurbeheer bij, maar we laten de wisenten en grondaankopen voor natuuruitbreiding aan anderen.”

De gemeentebesturen van Landerd, Uden en Bernheze reageren in een gezamenlijk persbericht gereserveerd op de boodschap uit Oss. ‘Gemeente Oss draait de geldkraan voor de Maashorst niet dicht, maar streeft wel naar een bezuiniging. Hiervoor dragen ze een aantal mogelijkheden aan, die binnenkort worden besproken in het Bestuurlijk Regie Team van de Maashorst (BRT).’ Op de verstoorde verhoudingen en het verschil in visie wordt niet ingegaan.