Volledig scherm
De bermen langs de Heesterseweg in Geffen tooien zich in een bloemrijke variatie. © Peter van Erp

Oss gaat voor natuurlijker bermen in Geffen

GEFFEN/OSS - De gemeente Oss start dit jaar met een proef die moet leiden naar meer verschillende planten en dieren in de bermen. Voor de proef zijn een zestal straten in het buitengebied van Geffen geselecteerd.  Over vier jaar wordt de balans van het ecologische bermbeheer opgemaakt. 

In Geffen genieten ze dit jaar voor het eerst van de bloemrijke bermen die na de grootschalige renovatie van de Heesterseweg zijn ingezaaid. In de eerste twee seizoenen klaagden passanten vooral over het manshoge onkruid dat bezit nam van de bermen. ,,Zo bloemrijk als langs de Heesterseweg zal het niet overal worden, maar het is zeker wel de bedoeling dat er meer gaat bloeien en groeien", verklaart gebiedsbeheerder Pascal Peters. Om in 2023 te kunnen beoordelen of dat ook daadwerkelijk het geval is, wordt nu een nulmeting uitgevoerd.

Het nieuwe beheer zal er vooral uit bestaan dat er minder vaak wordt gemaaid en dat het maaisel aan het eind van het groeiseizoen wordt verwijderd. ,,De manier waarop we de bermen nu beheren is gunstig voor grassoorten en minder gunstig voor andere planten", weet Peters. ,,Grassen groeien langer door dan de meeste andere planten. Als je in de zomer maait, herstellen de meeste planten daar niet meer van, grassen wel. Zij verdringen zo de rest van de flora.”  Ook gedijen grassen beter dan andere planten op voedselrijke grond. ,,Daarom laten we het maaisel voortaan een paar dagen liggen om beestjes en zaadjes de kans te geven om op de grond te vallen. Daarna verwijderen we het, zodat het niet als meststof terugkeert in de grond. Op die manier verschralen we de bodem.” 

In de betreffende bermen, onder meer langs de Bredeweg, Leiweg en Kraaijenven, komen bordjes te staan om passanten te informeren. ,,We roepen aanwonenden op niet zelf te maaien langs hun opritten.”