Volledig scherm
De gemeente Oss is de acties van Arie den Dekker ‘strontzat’ en schrijft hem uit als inwoner. © Van Assendelft

Oss heft postadres dakloze Arie op, uitkering en zorgverzekering stoppen: ‘Dit kan echt niet’

OSS - De gemeente Oss trekt zijn handen nu helemaal af van Arie den Dekker. Nadat eerder zijn huis afbrandde, wordt nu ook zijn postadres opgeheven. 

Hierdoor stoppen zijn uitkering en zorgverzekering. De maatregel volgt op een aantal opeenvolgende protestacties van Den Dekker bij en in het gemeentehuis. 

Den Dekker is al negen maanden dakloos, nadat zijn huis door criminelen in brand werd gestoken. Voor zijn eigen veiligheid en die van omstanders werd hem daarna een gebiedsverbod voor de hele gemeente Oss opgelegd. 

Quote

Dit kan gewoon echt niet. Hij wordt compleet aan zijn lot overgela­ten

Richard Laatsman

Dat verbod werd in maart ingetrokken, maar Den Dekker kreeg geen vervangende woonruimte. Daarop startte hij zijn acties, die menigmaal gepaard gingen met het gebruik van drijfmest. De burgemeester schrijft hem dat hij daarmee bij veel bezoekers en medewerkers voor onrust en angst heeft gezorgd. ‘Dat is ontoelaatbaar.’ 

Ongeloof

Advocaat Richard Laatsman, die Den Dekker bijstaat, reageert vol ongeloof. ,,Dit kan gewoon echt niet. Hij wordt compleet aan zijn lot overgelaten. De gemeente is niet verplicht om meteen maar voor woonruimte te zorgen, maar in dit hele dossier blijkt wat mij betreft dat ze hun zorgplicht ernstig verzaken. Daar zal uiteindelijk een procedure uit voortvloeien, maar dat vergt tijd en daar heeft Arie op dit moment niks aan.” 

Quote

Vanaf nou ga ik elke dag naar het gemeente­huis met een emmer stront!

Arie den Dekker

Laatsman is zich wel aan het verdiepen in de mogelijkheden tot bezwaar tegen het opheffen van het postadres door de gemeente. Hij overweegt tegelijk een kort geding. 

Niets meer te verliezen

Den Dekker zelf toont zich alleen maar meer gedreven om zijn acties voort te zetten. ,,Ik heb niks meer te verliezen. Ze beroven me op deze manier niet alleen van m'n inkomen als arbeidsongeschikte, ze snijden me zelfs af van de medicijnen voor m'n hart. Vanaf nou ga ik elke dag naar het gemeentehuis met een emmer stront! Ze zullen me niet vergeten.” 

In december vorig jaar ketende Den Dekker zich vast bij het gemeentehuis in Oss.