Volledig scherm
De Raad van State. © ANP XTRA

Oss houdt poot stijf: Oijense caravanstalling moet toch inkrimpen

DEN HAAG/OIJEN -  De gemeente Oss houdt voet bij stuk: Oijenaar Mario den Brok móet zijn caravanstalling inkrimpen. Den Brok heeft de Raad van State gevraagd de dwangsom die de gemeente Oss heeft opgelegd, nog langer op te schorten.

,,We zijn er bijna uit’’, zei hij tegen de Raad van State. De gemeente Oss is minder optimistisch. Oss houdt vast aan de opgelegde dwangsom omdat Den Brok aan de Beemdstraat veel meer vierkante meters aan caravanstalling heeft dan de duizend die mogen volgens het bestemmingsplan. 

Bovendien wil Oss dat de man een einde maakt aan het sleutelen aan oude Amerikaanse auto's. ,,Dat is gewoon een hobby met een paar vrienden’’, zei Den Brok. 

Legaliseren met 'sloopmeters’

De ondernemer hoopt zijn teveel aan vierkante meters te legaliseren met de aankoop van 1.866 ‘sloopmeters’:  oude agrarische bebouwing elders in Oss. Hij heeft daarvoor al een koopovereenkomst gesloten onder voorwaarden.

Als hij die sloopt kan zijn eigen bebouwing aan de Beemdstraat gelegaliseerd worden, hoopt Den Brok. Hij  benadrukt dat er over zijn bedrijf nooit klachten zijn ingediend. De gemeente kwam achter de te grote caravanstalling tijdens een reguliere milieucontrole.

Rechter vindt zaak al te lang duren

Woordvoerders van de gemeente zeggen dat ze het plan van Den Brok om te compenseren met ‘sloopmeters’ nog moeten bekijken. Daar gaat de afdeling ruimtelijke ordening over. Maar dat is een andere dan handhaving, die de dwangsom op laat leggen. 

Rechter Gerrit Hoogvliet zat niet te popelen om de zaak aan te houden zoals Den Broks advocaat C. Driessen vroeg. Hoogvliet vindt de zaak al te lang duren en vindt ook dat er al veel beloftes zijn gedaan. Uitspraak over enkele weken.