Volledig scherm
PREMIUM
. © BD

Oss is veel minder lelijk dan gehoopt, waarschuwt de nieuwe reisgids ‘Treurtrips’

OSS - Wie een heerlijk dagje naar troosteloze gebouwen en vergane glorie wil kijken, komt in Oss bedrogen uit. De stad is namelijk veel minder lelijk dan mensen denken, waarschuwt schrijver Mark van Wonderen in zijn nieuwe reisgids ‘Treurtrips’. ,,Om heel eerlijk te zijn valt het alleszins mee.”

Volledig scherm
De V&D draagt in Oss nog echt de naam V&D. © Roy van der Lee/BD

In de reisgids gaat Van Wonderen op zoek naar de meest treurige plekken van het land. Naar eens bloeiende dorpen die nu onbekommerd wegkwijnen. En naar verloederde winkelcentra waarvoor nog geen grootscheepse renovatieplannen zijn opgesteld. In driehonderd pagina’s is heel imperfect Nederland te doorkruisen. Compleet met routebeschrijvingen en foto’s. ,,Ik hou er echt heel erg van, de underdog is spannender dan de plekken die perfect en mooi moeten zijn”, schrijft hij in zijn vermakelijke boek. 

Van Wonderen werkt in ‘Treurtrips’ het land van noord naar zuid af. Vandaar dat we Oss pas terugvinden in de laatste hoofdstukken. Fraai geïllustreerd met foto's van de V&D, de poort van de Unox-fabriek en de ruïnes van de Geffense Barrière. Van die laatste locatie is de schrijver misschien nog wel het meest onder de indruk. ,,Dat vind ik een hele fijne plek. Echt opmerkelijk dat daar zo lang na een brand nog steeds niets mee gedaan is. Het zou doodzonde als dat wordt opgeknapt. Maar dat is meteen het probleem met treurige plekken: ze verdwijnen vaak weer.”