Volledig scherm
De gemeenteraad van Oss buigt zich over de begroting voor 2019. Aan het woord Frans Molenkamp van oppositiepartij D66. © Tom Vos

Oss keurt begroting goed: ozb met 7,25 procent omhoog

OSS - De Osse gemeenteraad stemde donderdagavond na ongeveer zeven uur vergaderen inclusief avondeten  in met de begroting. Alleen de oppositiepartijen LOF, D66, PvdA en SP stemden tegen. De onroerendzaakbelasting (ozb) gaat in 2019 daarmee definitief met 7,25 procent omhoog. Daardoor is de gemiddelde Osse huizenbezitter twee tientjes per jaar duurder uit.

Veel moties en amendementen, ingediend door oppositiepartijen, haalden de eindstreep niet. Onder meer een motie van LOF om af te zien van plannen voor het invoeren van een fietsverbod in de Osse binnenstad sneuvelde. LOF kreeg daarbij alleen de steun van GroenLinks. LOF trok verder een amendement om de organisatie van schaatsevenement Winterland Oss financieel extra te steunen op de valreep in.

Oppositiepartijen waren niet te spreken over de verhoging van de ozb met 7,25 procent. Jan Zoll van de grootste oppositiepartij SP: ,,Dit is een ongekend hoge stijging. Een verkeerd signaal aan de inwoners. Wij vinden echt dat die verhoging gespreid zou moeten worden.” Gé Wagemakers (LOF): ,,Dit college maakt geen keuzes. Nu weer een fikse draai aan de ozb-kraan. Oss als organisatie piept en kraakt. Laten we stoppen met AgriFFood Capital en de ozb-verhoging kan zo van tafel.” Ehssane Gounou (PvdA) deed ook een duit in het zakje: ,, We zijn tegen deze ozb-verhoging, dat moet veel evenwichtiger. Lastenverzwaring moet niet meer zijn dan noodzakelijk.” Veel kritiek kwam er ook van Frans Molenkamp (D66): ,,Welke concrete plannen zijn er nou gekoppeld aan de verhoging van de ozb? Ik kan dit aan de inwoners niet uitleggen.”

Slikken

Hans Boerboom van de grootste coalitiefractie VDG erkende dat de ozb-verhoging ‘even slikken’ is. ,,Wij zijn nu voor, maar de komende drie jaar gaan we geen verdere verhoging meer toestaan.”  De VDG toonde zich verder wel tevreden met de begroting. ,,We zijn met name trots op de stappen die wethouder Den Brok zet. Voor Macharen is bijvoorbeeld 1,4 miljoen uitgetrokken voor het aanpakken van gemeenschapshuis De Bongerd.”

Maashorst

Onder meer een motie van de coalitiepartijen over natuurgebied de Maashorst haalde het wel. De gemeenteraad draagt het college van B en W onder meer  op de raad op de hoogte te houden van belangrijke ontwikkelingen in het natuurgebied. Ook stemde de raad unaniem voor het betalen van het onderhoud van levensreddende AED’s in de publieke ruimte. Althans, in ieder geval in het komende jaar.