Volledig scherm
2018-02-21 08:54:25 ILLUSTRATIEF - Een automatische externe defibrillator op de werkvloer. De AED is een draagbaar toestel dat gebruikt wordt bij het reanimeren van een persoon. ANP ROB ENGELAAR © ANP

Oss legt ruim halve ton opzij voor levensreddende AED's in de stad en álle dorpen

OSS - Oss trekt vanaf nu écht de portemonnee voor een netwerk van levensreddende AED's in de hele gemeente. De komende jaren ligt steeds 55.000 euro klaar om de defibrillatoren te onderhouden en te vervangen. Een club van lokale stichtingen zorgt ervoor dat dat gebeurt. 

De subsidie vanuit de gemeente komt niet als een verrassing. Afgelopen zomer legde Oss al 25.000 euro opzij voor het restant van 2019. Nu staat de blijvende subsidie dus zwart op wit. ,,Dat is heel erg goed nieuws", zegt Jos de Veer van Stichting AED Beheer Geffen. ,,Want het is heel frustrerend om ieder jaar weer te moeten schooien om meer geld.”

Bij een hartaanval kan een AED in de buurt levensreddend zijn. Met zo’n apparaat kan iemands rikketik snel weer op gang gebracht geworden. In de afgelopen jaren is in zowel Berghem, Ravenstein, Lith, Herpen, Megen, Geffen als Oss een stichting opgestaan die in de eigen plaats voor AED’s zorgt. Allemaal zijn ze nu verenigd in een werkgroep die voor de hele gemeente een dekkend netwerk wil aanleggen. Dat betekent in de praktijk dat er iedere vijfhonderd meter zo'n apparaat moet hangen. 

220 AED's in heel Oss

Volledig scherm
EHBO cursus AED © EHBO-vereniging Denekamp

De werkgroep denkt daarvoor zo'n 220 AED's nodig te hebben. Op dit moment hangen er ongeveer 150 in de openbare ruimte. Vooral binnen de stad Oss zijn nog wat witte vlekken. ,,Dat is ook niet zo vreemd", zegt De Veer. ,,In dorpen is de gemeenschapszin vaak wat groter. Daar zijn bedrijven eerder te verleiden om zo'n AED op te hangen. Bovendien doet een ambulance er vaak langer over om naar een dorp te rijden. De noodzaak is er dus groter.”

Juist om die lokale betrokkenheid hoog te houden, blijven alle lokale stichtingen gewoon bestaan. Die zorgen dan in eigen dorp of stad voor genoeg vrijwilligers en defibrillatoren. Alleen al in zijn eigen Geffen hebben inmiddels 157 mensen een reanimatiecursus gevolgd. Als iemand er een hartstilstand krijgt, gaat er direct een berichtje naar de 30 vrijwilligers die het dichtst in de buurt zijn. 20 worden naar een AED gestuurd, 10 rechtstreeks naar het slachtoffer. ,,In de afgelopen drie jaar is dat al vijftien keer gebeurd. We kunnen er levens mee redden.”

  1. Toeristenbelasting? Voor een kat betaal je toch ook geen hondenbelasting.
    PREMIUM
    Column

    Toeristen­be­las­ting? Voor een kat betaal je toch ook geen hondenbe­las­ting.

    OSS - Wie had dat gedacht, dat de regionale arbeidsmigrantendiscussie aangezwengeld wordt door een slimme ondernemer die op zijn centen let? Chaletparkeigenaar Bob Vink heeft natuurlijk groot gelijk dat hij geen toeristenbelasting wil betalen voor huurders die geen toeristen zijn. Als ik een kat had, zou ik geen hondenbelasting willen betalen en als mijn vuilnisbak nauwelijks nog geleegd wordt, wil ik minder afvalstoffenheffing betalen. In ieder geval niet méér.