Aafke Romeijn
Volledig scherm
Aafke Romeijn © Bibian Bingen

Oss pakt in boekenweek uit met eigen talkshow, maar noem het alsjeblieft geen ‘boekenbal’

OSS - Oss krijgt middenin de boekenweek bezoek van de gevierde schrijvers Henk van Straten en Aafke Romeijn. Op woensdag 11 maart worden zij op het podium van de Groene Engel geïnterviewd door de jonge Osse popjournalist Luca de Louw. Ook is er livemuziek en dragen de schrijvers voor uit eigen werk.

,,Ik ben echt heel blij dat we ze allebei gestrikt hebben", zegt Peter van der Wijst van Bibliotheek Oss. Hij zet de avond op samen met boekhandel Derijks. ,,Het zijn twee jonge, stoere mensen. Niet bang om hun mening te geven. Daarom passen ze ook zo goed binnen het thema van de komende boekenweek: rebellen en dwarsdenkers. Maar tegelijkertijd durven ze in hun boeken en in hun columns ook een gevoelige kant te laten zien. Dat vind ik erg knap.”

Ieder jaar heeft de Osse bieb tijdens de boekenweek wel een lezing van een grotere naam uit de literaire wereld. Maar vanwege het affiche pakt de bibliotheek deze keer extra uit. Met als decor dus niet een eigen zaal, maar die van de Groene Engel, waar ook gelegenheid is om een drankje te nemen. Op het podium wordt een intieme setting gecreëerd. In het publiek is plek voor zo'n tweehonderd man. 

Rechtszaak aan de broek

Henk van Straten
Volledig scherm
Henk van Straten © Anke van der Meer

Van der Wijst hoopt op een mooie opkomst, al loopt het met de kaartverkoop nog niet storm. ,,Oss heeft een wat minder grote literaire traditie dan een stad als Nijmegen of Den Bosch", zegt hij. ,,En vaak zijn onze gasten wat oudere, traditionelere schrijvers. We proberen nu dus echt wat nieuws, misschien ook wel voor een wat andere doelgroep. Ik denk dat het bijvoorbeeld een hele leuke en leerzame avond kan zijn voor scholieren.”

Het evenement is voorlopig gedoopt tot ‘lezersfeest’ of ‘literaire talkshow'. Maar eigenlijk vindt Van der Wijst alle namen prima, zolang ze maar niet te veel knipogen naar het boekenbal. In Cuijk dreigt het plaatselijke boekenfeest Boek&Bal namelijk een rechtszaak aan de broek te krijgen omdat de naam te veel lijkt op het échte boekenbal. De oorspronkelijke naam ‘Het Osse boekenbal’ is daarom snel weer van alle persuitingen verdwenen. 

Kaarten voor de avond zijn te krijgen via de site van de bieb. Die kosten 7 euro voor leden van de bieb en 10 euro voor niet-leden. De avond duurt woensdag van 20.00 tot 22.00 uur.