Volledig scherm
Ook het baasje van deze viervoeter kan een bekeuring krijgen als de poep niet wordt opgeruimd. © ANP

Oss pakt poepende hond harder aan

OSS - De gemeente Oss gaat strenger optreden tegen de baasjes van loslopende en wildpoepende honden. Door de inzet van extra handhavers moet de pakkans vergroot worden en de overlast verminderen. 

Een slordige drie jaar na de invoering houdt de gemeente Oss het eigen hondenbeleid kritisch tegen het licht. Uit een enquête onder 866 inwoners blijkt dat zij op hoofdlijnen tevreden zijn over het beleid. Behalve dan over de handhaving. Nog te vaak poepen honden op plekken waar het niet mag en laten baasjes de uitwerpselen onbestraft liggen, vinden de ondervraagden. Er zouden te weinig boa's op de been zijn om het probleem aan te pakken. 

Daar gaat de gemeente nu wat aan doen. Met twee boa's die speciaal worden vrijgemaakt om zich op hondenbezitters te richten. De handhavers gaan al dan niet in burger op pad om overtreders op heterdaad te betrappen. ,,Hondenpoep behoort al jaren tot de grootste ergernissen in de gemeente", zegt wethouder Johan van der Schoot. ,,Zeker op de wegen die leiden naar uitlaatveldjes is het nu vaak vies.” Hij zet daarom extra mankracht in, zelfs nu er personele problemen op de afdeling handhaving zijn. 

Aantrekkelijker uitlaatveld

In navolging van de enquête gaat de gemeente ook in gesprek met wijk- en dorpsraden. Zij moeten meedenken over de beste plekken voor afvalbakken voor hondenpoep. Ook mogen de raden hun licht laten schijnen op manieren om uitlaatveldjes aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld door de plaatsing van speeltoestellen voor de dieren. 

Daarnaast wordt in het buitengebied beter aangegeven dat honden ook daar niet los mogen lopen. De gemeente broedt nog op een ludieke manier om daar aandacht voor te vragen. De hondenbelasting blijft intussen gehandhaafd op 55,80 voor de eerste hond. Voor elke extra viervoeter in huis loopt dat bedrag op. 

Fikse boetes

De boete voor een loslopende hond binnen de bebouwde kom is 90 euro. Wie de hond vrij laat rondlopen op een speelterrein of de poep op straat laat liggen, moet 140 euro aftikken. In alle gevallen komt daar nog 9 euro administratiekosten bovenop. 

 1. Operatie Alfa: de politie is de baas in Oss
  PREMIUM
  COLUMN PLAATS DELICT

  Operatie Alfa: de politie is de baas in Oss

  OSS - Op één van de actiedagen van de Operatie Alfa raakte ik vorige maand in gesprek met een Friese politie-agent die door zijn chefs naar Brabant was gestuurd om zijn collega’s te assisteren in de strijd tegen de criminele familie R. Het miezerde, de agent had zijn humeur aangepast aan het weer. Die ochtend was hij om zes uur vanuit Leeuwarden afgereisd naar Brabant. Het was al bijna twee uur, maar hoe laat hij weer terug zou mogen, wist hij nog niet.
 2. Klinkt goed, die ronkende taal van de Raadhuislaan
  PREMIUM
  Column

  Klinkt goed, die ronkende taal van de Raadhui­slaan

  Er kwam ronkende taal van de Raadhuislaan deze week. Landerd en Uden waren oncollegiaal. Oss ging níet opdraaien voor de windmolennoodzaak voor de hele regio. Wég met de gemeente Maashorst, en híer met Schaijk. En wég met die negen reuzen van 240 meter op Strijbeemden, we zetten een paar kleintjes neer in de polder, ver weg van alles en iedereen. De regio, van de regionale energie strategie, zoekt het maar lekker uit. Osse wind voor de Ossenaren. En ohja, dat fietspad naar Lith gaat er ook gewoon komen. Fantastisch!