Volledig scherm
In de dagen na het spoordrama ontstond bij station Oss-West een spontane gedenkplek. © Van Assendelft

Oss staat jaar na spoordrama stil bij slachtoffers: monument ‘Vlinderboek’ wordt onthuld

OSS - Exact een jaar na het spoordrama staat Oss op 20 september stil bij de slachtoffers. In het Elzeneindpark wordt die middag het monument ‘Vlinderboek’ onthuld. Het beeld moet troost bieden aan de nabestaanden van het ongeluk en alle andere Ossenaren die een kind verloren.

Het beeld is ontworpen door Sjef Hoogstede, die in Oss ook verantwoordelijk was voor de os op de rotonde bij de Kantsingel, de pillenstrip bij het centraal station en het kromgebogen zwaard op de rotonde van de Molenstraat. De onthulling is volgende week vrijdag om 16.00 uur, precies een jaar nadat bij station Oss-West een Stint op een passerende trein botste. Daarbij kwamen vier jonge kinderen om het leven. Een vijfde kind en een begeleidster raakten ernstig gewond. 

Het is vanaf 16.30 uur, ná de onthulling, mogelijk om bloemen bij het monument te leggen. Dat heeft volgens de gemeente de voorkeur boven het leggen van bloemen bij de plek van het ongeval. Ook heeft Oss liever niet dat er opnieuw massaal knuffels worden achtergelaten, zoals vorig jaar het geval was. Toen werden er meer dan 4.000 knuffels achtergelaten bij een spontane herdenkingsplek bij Oss-West. 

Vanwege de verwachte drukte roept de gemeente Oss belangstellenden op om waar mogelijk te voet of met de fiets naar de onthulling te komen. 

 1. Golfers staan elkaar nooit meer in de weg na uitbreiding Oijense Zij
  PREMIUM

  Golfers staan elkaar nooit meer in de weg na uitbrei­ding Oijense Zij

  OSS - Wat is het soms passen en meten, op de enige echte golfbaan van Oss. Wie alle negen holes wil afwerken, moet tot twee keer toe uitwijken naar de driving range, de oefenbaan. En dat is dan weer onhandig voor wie daar net een balletje staat te slaan. Zo loop je elkaar op drukke dagen eigenlijk steeds in de weg. Maar dat is vanaf komend voorjaar allemaal voorbij, want de golfbaan Oijense Zij breidt stevig uit.
 2. NEC steunt HVCH: 'We hebben grootste talenten opgehaald, nu willen we iets komen brengen’
  PREMIUM

  NEC steunt HVCH: 'We hebben grootste talenten opgehaald, nu willen we iets komen brengen’

  HEESCH - Nee, HVCH verwacht niet dat elk jeugdteam binnen een paar jaar twee klassen hoger speelt. Toch moet de samenwerking met NEC de vereniging uit Heesch vooruit helpen. Onlangs tekende HVCH en de profclub uit Nijmegen een overeenkomst die ze voor minimaal drie jaar aan elkaar verbindt. ,,We willen onze jeugd beter opleiden. Daar is structuur voor nodig", zegt Joris Priem, bestuurslid voetbalzaken van HVCH.