Volledig scherm
© pr

Oss start groot zonnepanelenproject: ‘Alles wordt voor bewoners geregeld’

OSS - Wie zijn vinger opsteekt krijgt zonnepanelen. Dat is de essentie van het zonnepanelenproject dat de gemeente Oss start. ,,Veel mensen willen wel panelen, maar ze komen er niet toe of hebben er het geld niet voor. Wij halen de drempel weg en zorgen dat alles wordt geregeld.” 

Wethouder Johan van der Schoot heeft zijn licht opgestoken in Limburg, waar verschillende gemeenten al positieve ervaringen hebben opgedaan met het ‘ontzorgen’ van huiseigenaren die zonnepanelen willen. Met het zonnepanelenproject hoopt hij minstens duizend Ossenaren over de streep te trekken om panelen op hun daken te leggen. Het moet in totaal 2,5 miljoen kilowattuur aan extra groene energie opleveren. 

Van der Schoot: ,,We zien dat de energietransitie niet snel genoeg gaat. We hebben een gigantische opgave met z'n allen. Veel mensen willen wel, maar ze zien op tegen het gedoe en in een aantal gevallen hebben ze ook geen geld om de investering te doen. In beide gevallen kunnen wij helpen.” De gemeente sluit een contract af met een serviceprovider die de inwoners adviseert, de panelen plaatst en onderhoudt. ,,Ze regelen zelfs dat de opdrachtgevers de btw terugkrijgen.” 

De serviceprovider die door de gemeente naar voren wordt geschoven om het project uit te voeren regelt desgewenst ook een lening waarmee de panelen worden betaald. Het benodigde budget wordt tegen een gunstig rentetarief ter beschikking gesteld zonder BKR-toets. Dit maakt het in principe voor iedereen mogelijk mee te doen. Het financiële risico  wordt bij de serviceprovider neergelegd. Aflossing en rente kunnen in principe worden betaald uit de lagere energierekening van de bewoner. Na vijftien jaar moet de lening zijn afgelost en heeft de bewoner alleen nog de baten van de panelen. 

De gemeenteraad moet eerst nog instemmen met het project, voor de gemeente een openbare aanbesteding kan doen voor een bedrijf dat het gaat uitvoeren.