Volledig scherm
© Thinkstock

Oss vindt in begroting miljoenen voor randweg, maar verhoogt heffing voor afval

OSS - Het huishoudboekje van Oss ziet er een stuk beter uit dan bij de mei-circulaire werd gedacht. Grote projecten hoeven daarom niet op de lange baan te worden geschoven. Oss ziet zelfs ruimte om te investeren in onder meer veiligheid en een noordelijke randweg. Daar tegenover staat dat inwoners een paar tientjes meer gaan betalen voor hun afval.  

Het gemoed van Frank den Brok is een stuk beter dan een paar maanden geleden. Dankzij een aantal meevallers uit Den Haag hoeft de Osse wethouder financiën veel minder te bezuinigen dan dit voorjaar werd gevreesd. Er is zelfs ruimte om te investeren. ,,Ik bekijk het met een dubbel gevoel", zegt hij donderdag bij de presentatie van de programmabegroting. ,,Natuurlijk is een meevaller fijn, maar het is verdraaid lastig besturen als je geen grip hebt op wat er op je af komt.”

Het gemeentebestuur ziet ruimte om al flink wat geld opzij te zetten voor de noordelijke randweg, die dit voorjaar juist nog werd genoemd als mogelijke bezuiniginningspost. De weg wordt in drie fases aangelegd van oost naar west. Het college wil 4,7 miljoen investeren in het eerste gedeelte. De randweg is bedoeld om de overvolle singels te ontlasten. Om dat probleem op de korte termijn aan te pakken, gaat de Hertogensingel vanaf 2021 op de schop. Op de Singel 1940-1945 komen slimme stoplichten. 

Investeren

Oss maakt daarnaast structureel geld vrij voor AED's en de aanpak van hangjeugd en laaggeletterdheid. De winst vanuit het grondbedrijf wordt gestoken in de ontwikkeling van het centrum in Geffen, de oude mavo in Ravenstein en De Singel en 't Hageltje in de Schadewijk. 

Tegenover dat goede nieuws staat de nog altijd groeiende kostenpost voor jeugdzorg. De gemeente laat een gat van 1,7 miljoen euro voor het sociaal domein prominent in de begroting staan. Daarmee wil het de rijksoverheid laten zien dat het tekort er wel degelijk is, ook al ziet de begroting er verder solide uit. De gemeente verhoogt bovendien de leges voor omgevingsvergunningen en commerciële evenementen. 

Meer betalen voor afval

Ook de kosten voor het verwerken van afval lopen op. De gemeente rekent dat door naar de inwoners. De afvalstoffenheffing stijgt volgend jaar met liefst vijftien procent. Dat komt neer op een bedrag van tussen de 30 en 40 euro per huishouden. Ondanks die stijging is de heffing daarmee nog lang niet kostendekkend. Oss moet daarom ook nog eens bijna 9 ton onttrekken uit de algemene reserve van het grondbedrijf. Wat Den Brok betreft extra reden om haast te maken met nieuw afvalbeleid. ,,Anders komt er volgend jaar wéér een stijging.”

De wethouder benadrukt dat de lastendruk in zijn gemeente alsnog 24 euro lager ligt dan gemiddeld. Dat komt vooral door de relatief lage rioolheffing in Oss.