A50 ter hoogte van Ravenstein.
Volledig scherm
A50 ter hoogte van Ravenstein. © Brabants Dagblad

Oss, Wijchen en Beuningen: ‘snelheid op A50 terug naar 100 per uur’

OSS -  De snelheid op de A50 tussen de knooppunten Ewijk en Paalgraven - bij Oss - kan terug van 130 naar 100 kilometer per uur. Met dat pleidooi komen de gemeenten Wijchen, Beuningen en Oss.

Binnen twee weken sturen ze gezamenlijk een brief naar minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur. De drie werden geïnspireerd door de discussie over de doortrekking van de A15: om die qua milieubelasting mogelijk te maken, wordt overwogen om ter compensatie de snelheid op de A50 tussen Arnhem en Apeldoorn te verlagen. ,,En als zo'n verlaging daar mogelijk is, waarom dan niet verder kijken naar bijvoorbeeld de A50 bij ons?”, vroeg Wijchens verkeerswethouder Paul Loermans zich terstond af. 

Terugdringen

Quote

Maar wees eerlijk: wat scheelt het nou aan feitelijke reistijd?

Paul Loermans , Wijchens verkeerswethouder

Hij polste zijn collega's van beide buurgemeenten aan de drukke A50 - sinds vorig jaar met stip in de landelijke file-top-15 - en kreeg ook daar de handen op elkaar. ,,Het scheelt stikstof, CO2, lawaai en verkeersdoden. Op Wijchens grondgebied hebben vooral de dorpen Hernen en Niftrik - pal aan het snelwegasfalt gelegen - er veel baat bij. En we zullen er toch een keertje aan moeten geloven.” Daarbij doelt hij op de juridische uitspraken rondom Urgenda: het terugdringen van de uitstoot in Nederland. 

Loermans hoopt eigenlijk dat op het hele Nederlandse snelwegnet de limiet teruggaat naar 100 per uur. ,,Ik weet dat veel automobilisten het niet met mij eens zijn. Maar wees eerlijk: wat scheelt het nou aan feitelijke reistijd?”

Of het verzoek van de drie A50-gemeenten strandt in de schoonheid van een statement weet de Wijchense wethouder niet. ,,We zijn wel heel benieuwd naar het antwoord van de minister.” 

Maasbrug A50 vanaf Ravenstein., 3-5-2017 .
Volledig scherm
Maasbrug A50 vanaf Ravenstein., 3-5-2017 . © Gerard Verschooten