Volledig scherm
Het ingekapselde bedrijventerrein in winterse sferen, met rechtsvoor het complex van Dalco en links de voormalige laboratoriumschool.

Oss zet transformatie bedrijventerrein Euterpelaan door

OSS - Oss ziet in de huidige woningmarkt een mooie kans om het ingekapselde bedrijventerrein aan de Euterpelaan om te vormen tot een woonbuurt. AKM Reales neemt het voortouw met de herontwikkeling van zowel de voormalige laboratoriumschool als het huidige terrein van vleesverwerker Dalco.

Een jaar geleden trad AKM Reales al naar buiten met plannen om de voormalige laboratoriumschool aan de Corellistraat te vertimmeren tot appartementen. Bij de school zouden ook twee nieuwe woonblokken moeten komen. In totaal worden zo’n 80 wooneenheden toegevoegd aan het Osse woningbestand. Nu blijkt dat AKM Reales concrete belangstelling heeft om ook het terrein van Dalco te herontwikkelen. Op de plek van dit productiebedrijf in vleesverwerking en vleesvervangers zouden 150 wooneenheden moeten komen, met name hoogbouw. Dalco zit op de huidige plek al jaren knel en wil naar bedrijventerrein Vorstengrafdonk verhuizen.

Kansen

Uit een eerste verkenning onder bewoners en ondernemers in het gebied tussen de Euterpelaan en het spoor in Oss is dit voorjaar gebleken dat zij in meerderheid mee willen denken over transformatie van het bedrijventerrein. Behalve Dalco zijn er nog een flink aantal kleinere ondernemingen gevestigd, daaronder ook woonhuizen met werkruimtes. Een aantal van deze eigenaren ziet zelf kansen om hun terrein te herontwikkelen als de plannen worden doorgezet. Nu nog worden de meeste woningbouwplannen geblokkeerd door de milieucirkel van andere bedrijven, met name ook die van Dalco.

Quote

AKM Reales heeft kennelijk op het juiste moment aangeklopt bij Dalco

Joop van Orsouw , wethouder Oss

Het gemeentebestuur staat positief tegenover herontwikkeling van het betreffende gebied. ,,Rond Dalco hebben zich in het verleden veel conflicten met de buurt voorgedaan”, weet wethouder Joop van Orsouw. ,,De laatste jaren is de verstandhouding een stuk beter, maar groei zit er voor Dalco al lang niet meer in op deze locatie. Daarom zou verhuizing naar Vorstengrafdonk het beste zijn. We hebben hier in het verleden gesprekken over gevoerd met het bedrijf, maar indertijd zag de directie niet de ruimte om te bewegen. AKM Reales heeft kennelijk op het juiste moment aangeklopt. De woningmarkt floreert en door hun nieuwe vegetarische producten draait Dalco goed.”

Toch is de verhuizing en daarmee herontwikkeling van het gebied nog geen gelopen race. Van Orsouw: ,,Dalco verhuist pas als ze uit de kosten komen. De opbrengst van het terrein dat ze achterlaten is weer afhankelijk van de bouwmogelijkheden.” Een aantal omwonenden vreest verlies van privacy bij hoogbouw. De gemeente zet zich daarom nu eerst aan een toekomstvisie voor het gebied. In afwachting daarvan wordt wel alvast de bestemmingsplanprocedure voor de laboratoriumschool opgestart. 

 1. Operatie Alfa: de politie is de baas in Oss
  PREMIUM
  COLUMN PLAATS DELICT

  Operatie Alfa: de politie is de baas in Oss

  OSS - Op één van de actiedagen van de Operatie Alfa raakte ik vorige maand in gesprek met een Friese politie-agent die door zijn chefs naar Brabant was gestuurd om zijn collega’s te assisteren in de strijd tegen de criminele familie R. Het miezerde, de agent had zijn humeur aangepast aan het weer. Die ochtend was hij om zes uur vanuit Leeuwarden afgereisd naar Brabant. Het was al bijna twee uur, maar hoe laat hij weer terug zou mogen, wist hij nog niet.
 2. Klinkt goed, die ronkende taal van de Raadhuislaan
  PREMIUM
  Column

  Klinkt goed, die ronkende taal van de Raadhui­slaan

  Er kwam ronkende taal van de Raadhuislaan deze week. Landerd en Uden waren oncollegiaal. Oss ging níet opdraaien voor de windmolennoodzaak voor de hele regio. Wég met de gemeente Maashorst, en híer met Schaijk. En wég met die negen reuzen van 240 meter op Strijbeemden, we zetten een paar kleintjes neer in de polder, ver weg van alles en iedereen. De regio, van de regionale energie strategie, zoekt het maar lekker uit. Osse wind voor de Ossenaren. En ohja, dat fietspad naar Lith gaat er ook gewoon komen. Fantastisch!