Volledig scherm
De warenmarkt verdwijnt uiterlijk in juli van de Heuvel in Oss. © BD / Peter van Huijkelom

Oss zoekt andere plek voor zaterdagmarkt op de Heuvel

OSS - De gemeente Oss is naarstig op zoek naar een nieuwe stek voor de marktkooplui die iedere zaterdag op de Heuvel staan. Het handjevol verkopers moet per 1 juli vertrokken zijn, maar zit daar eigenlijk niet op te wachten. De SP maakt zich daarom hard voor een langer verblijf op de Heuvel.

De aanstaande verhuizing komt voor de marktkooplui niet als een verrassing. Twee jaar geleden al werden in de marktcommissie, waar ook een delegatie van verkopers inzit, afspraken gemaakt over de toekomst van de markt in Oss. Als eerste ging de dinsdagmarkt op de schop. Sinds het najaar van 2017 vormt die als het ware een lang lint van Terwaenen tot aan de Heuvel. Dat bevalt de meeste partijen prima.

Volledig scherm
De versmarkt op Terwaenen blijft ook in de nieuwe opzet gewoon op z'n plek. © Van Assendelft

Binnenkort is dus ook de zaterdagmarkt aan de beurt. Voor de verkopers van verswaren op Terwaenen, verreweg de grootste groep, verandert er niet veel. Het handjevol verkopers van ‘non-food’ op de Heuvel, denk aan kleding en lederwaren, moet echter verhuizen. Zo ontstaat er in hartje Oss plaats voor evenementen op de zaterdagmiddag. De marktlui moeten naar Terwanen óf op zoek naar een andere plekje in de stad.

Maar daar zitten de verkopers helemaal niet op te wachten, stelt de SP. De partij was zaterdag op campagne in het centrum en sprak daar met marktkooplui. ,,Zij hebben het naar hun zin op de Heuvel en kunnen er een aardige boterham verdienen. Dat is wel eens anders geweest in Oss.” De socialisten willen daarom dat de verkopers ook ná 1 juli mogen blijven. Zo niet, dan vreest de partij dat ondernemers de stad de rug toekeren.

Op termijn moeten de non-food-verkopers richting het Walkwartier verhuizen. Ze krijgen dan bijvoorbeeld een plek bij de entree, ter hoogte van het huidige parkeerterrein. ,,Voor de tussenliggende jaren gaan we op zoek naar een goede oplossing”, zegt wethouder Thijs van Kessel. ,,Daarover wordt op dit moment intensief overlegd. De verkopers willen meedenken over een andere locatie.”