Volledig scherm
De opening van de kermis in 2018. © FOTOBUREAU RUUD ROGIER

Osse kermis zegt Dolle Dinsdag vaarwel en komt met Lovely Tuesday

OSS - De Dolle Dinsdag keert niet meer terug op de Osse kermis. In plaats daarvan komt Oss met Lovely Tuesday: een dag die draait om lief doen voor elkaar. De activiteiten spelen zich af op en rond een podium op het Eikenboomgaardplein.

Voor het eerst in bijna twintig jaar had Oss afgelopen zomer geen Dolle Dinsdag. Dat was een gevolg van een uitspraak van de rechter, die versterkte muziek in de smalle Eikenboomgaard verbood. Dat tussenjaar was reden voor evenementencoördinator Biance Hoegée om het homofeest eens kritisch tegen het licht te houden. ,,Het is natuurlijk begonnen als een feestje van de emancipatie", zegt ze tijdens de kick-off van kermis 2019 in het gemeentehuis. ,,Maar daar is het de laatste jaren al niet meer echt om te doen. Daarom is het volgens mij tijd voor wat nieuws. Niet in het roze, maar in het blauw-geel: de kleuren van Oss.”

Daarom staat dit jaar Lovely Tuesday op de agenda. Met de actie haakt Hoegée onder meer in op de hashtag #doeslief, waarmee mensen worden opgeroepen wat vriendelijker tegen elkaar te doen. Hoegée hoopt dan ook dat Ossenaren op kermisdinsdag massaal een zak oliebollen delen, samen in de botsauto's gaan en het glas heffen op een mooi feestje. Over de precieze invulling van de dag wordt later meer bekend.

Volledig scherm
Een banner van de Lovely Tuesday. © CMO Oss

Meer dan ooit zoekt het lokale bedrijfsleven deze zomer de samenwerking met de exploitanten. Bijvoorbeeld met het nieuwe project ‘Kleine hapjes op grote hoogte'. In dat kader trakteren verschillende horecazaken hun gasten op een broodje of diner in het grote reuzenrad op het Burchtplein. 

Vijf hagelnieuwe attracties

De kermis is deze zomer van 15 tot en met 21 augustus. In het centrum staan 83 attracties, ongeveer evenveel als vorig jaar. Kermismeester Sander Steinvoort is misschien nog wel het meest trots op een vijftal hagelnieuwe attracties, die pas dit voorjaar in première gingen. Dat zijn onder meer het spookhuis Zanzibar en familieattractie Fun Factory. 

De opzet van de kermis is nagenoeg hetzelfde als in eerder jaren. Dat zou wel eens voor het laatst kunnen zijn. Tijdens de kermis van 2020 zijn de voorbereidingen op de sloop van de V&D mogelijk al gestart. In dat geval kunnen er waarschijnlijk geen attracties op het Walplein staan. 

  1. Krijgt operatie-Alfa in Oss
het criminele broeinest eronder?
    PREMIUM
    COLUMN PLAATS DELICT

    Krijgt operatie-Al­fa in Oss het criminele broeinest eronder?

    Als jonge verslaggever bracht ik begin jaren negentig mijn eerste bezoek aan woonwagenkamp Vorstengrafdonk, gelegen aan de snelweg bij Oss-Oost. Het kamp was al in verregaande staat van ontbinding, want het rijk had besloten dat de grote kampen moesten verdwijnen - het waren broeinesten van criminaliteit. In één van de weinige woonwagens die nog resteerden, sprak ik met de stamoudste van een echte 'reizigersfamilie’. Die had geen goed woord over voor de plannen van de overheid: de verantwoordelijke wethouder was een onvervalste nazi en alle andere bestuurders trouwens ook.