Volledig scherm
De Groene Engel in Oss © Paul Driessen

Osse SP maakt zich zorgen over ‘een-tweetje wethouder Den Brok en Osse horeca’

OSS - Grof geschut brengt de Osse SP instelling na het rapport over de Groene Engel: is het Osse gemeentebestuur wel betrouwbaar?

De SP kraakte met wethouder Frank den Brok harde noten. Aanleiding was het snoeiharde rapport dat bureau BMC op verzoek van de gemeente opstelde over de Groene Engel. Uitkomst: het cultuurpodium gaat failliet als er niks verandert. BMC pleit voor een ‘frisse wind’. Engel-directeur Oscar Jansen trok zijn conclusie en pakte zijn biezen.

Quote

De schrik sloeg me om het hart

Jan Zoll, SP

,,Het lijkt erop dat de wethouder de gelegenheid te baat neemt om ingrijpende maatregelen te nemen”, sprak Jan Zoll (SP). ,,De manier waarop hij de persoonlijke invulling beïnvloedt is twijfelachtig. Het vermoeden bestaat dat het college de conclusies in het rapport heeft bijgestuurd. Hoe onafhankelijk ben je als je als opdrachtgever ingrijpt in gedane aanbevelingen?”

Zoll ging nog een flinke stap verder. Hij wees op een interview met DTV. Daarin liet Den Brok de mogelijkheid open dat de Groene Engel naar een andere locatie zou kunnen gaan. ,,De schrik sloeg me om het hart, zeker in combinatie met het initiatief van Koninklijke Horeca en centrummanagement om de discussie over de Engel weer op te starten”, doelde hij op een uitnodiging aan de wethouder en de raad. ,,Daar maak ik me zorgen over.”

,,Is dit een een-tweetje met de Osse horecamagnaten om de Groene Engel te ontmantelen en de locatie te vergeven”, vroeg Zoll zich af. Dat schoot bij de wethouder in het verkeerde keelgat. ,,Er wordt een soort horeca-complot gesuggereerd, waar ik een duistere kracht achter zou zijn. Daar heb ik moeite mee.”

Quote

Cultuur en horeca ineen, daar sta ik nog steeds achter

Frank den Brok, wethouder

,,Cultuur en horeca ineen, daar sta ik nog steeds achter. Volgens BMC, aan wie ik dat expliciet heb gevraagd, is dat ook de beste oplossing”, onderstreepte Den Brok dik. Zoll uitte grote bedenkingen: ,,De toekomst zal uitwijzen hoe betrouwbaar het gemeentebestuur is.”

,,Wij zijn niet de partij om daar zelf initiatieven te ontplooien. Dat is aan onze leden”, reageert voorzitter Jop Roeland van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Oss desgevraagd. ,,We willen graag op de hoogte gehouden worden, weten hoe de gemeente erin staat en eventueel adviseren. Dat doen we vaker. Anderhalf jaar geleden zaten we ook om tafel en zeiden we over de nieuwe opzet: we denken niet dat dit gaat werken. We zagen de bui al hangen.”

Op 16 mei bespreekt de Osse gemeenteraad het rapport over de Groene Engel.