Volledig scherm
Floortje Smit. ©

Osse zangeres Floortje Smit brengt ode aan Indische grootmoeder tijdens de Nationale Herdenking

OSS - De Osse zangeres Floortje Smit (36) brengt op 15 augustus een ode aan haar Indische grootmoeder tijdens de Nationale Herdenking 15 augustus 1945. 

Die datum markeert het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Elk jaar worden op die dag bij het Indisch Monument in Den Haag de slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht. 

Smit had een bijzondere band met haar grootmoeder Lies. “Mijn oma is op Celebes geboren (nu Sulawesi). Tijdens de oorlog zat ze samen met haar zus en nichtjes in een Japans kamp. Onder barre omstandigheden ontfermde ze zich als 14-jarig meisje over drie kleine kinderen uit het kamp wiens moeder stervende was. Oma was getrouwd met een Nederlandse militair, die na de oorlog overleed aan een hartaanval. De moeder van haar overleden man bood aan om voor ze te zorgen. Oma is toen met haar 1-jarige dochter, de halfzus van mijn moeder, op de boot naar Nederland gestapt. Later hertrouwde ze met mijn opa. Ze vertelde regelmatig over haar tijd in Indonesië. We mogen nooit vergeten wat er in voormalig Nederlands-Indië is gebeurd en hoeveel slachtoffers er zijn gevallen.”

Tijdens het middagprogramma van de herdenking in Den Haag brengt Smit een nummer ten gehore als ode aan haar grootmoeder. Smit stond in 2006 in de finale van Idols en in 2012 deed ze mee aan The Voice of Holland.