Volledig scherm
Floortje Smit. ©

Osse zangeres Floortje Smit brengt ode aan Indische grootmoeder tijdens de Nationale Herdenking

OSS - De Osse zangeres Floortje Smit (36) brengt op 15 augustus een ode aan haar Indische grootmoeder tijdens de Nationale Herdenking 15 augustus 1945. 

Die datum markeert het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Elk jaar worden op die dag bij het Indisch Monument in Den Haag de slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht. 

Smit had een bijzondere band met haar grootmoeder Lies. “Mijn oma is op Celebes geboren (nu Sulawesi). Tijdens de oorlog zat ze samen met haar zus en nichtjes in een Japans kamp. Onder barre omstandigheden ontfermde ze zich als 14-jarig meisje over drie kleine kinderen uit het kamp wiens moeder stervende was. Oma was getrouwd met een Nederlandse militair, die na de oorlog overleed aan een hartaanval. De moeder van haar overleden man bood aan om voor ze te zorgen. Oma is toen met haar 1-jarige dochter, de halfzus van mijn moeder, op de boot naar Nederland gestapt. Later hertrouwde ze met mijn opa. Ze vertelde regelmatig over haar tijd in Indonesië. We mogen nooit vergeten wat er in voormalig Nederlands-Indië is gebeurd en hoeveel slachtoffers er zijn gevallen.”

Tijdens het middagprogramma van de herdenking in Den Haag brengt Smit een nummer ten gehore als ode aan haar grootmoeder. Smit stond in 2006 in de finale van Idols en in 2012 deed ze mee aan The Voice of Holland. 

  1. Gesteggel over rotonde óf stoplichten aan de Graafsebaan Heesch bij Raad van State
    PREMIUM

    Gesteggel over rotonde óf stoplich­ten aan de Graafse­baan Heesch bij Raad van State

    DEN HAAG/HEESCH – Een gewone kruising met verkeerslichten is goedkoper en net zo veilig, zo niet veiliger dan de geplande rotonde op de Graafsebaan in Heesch. Dat beweerde een verkeersdeskundige die is ingeschakeld door de Bomenstichting vrijdag tijdens een spoedprocedure bij de Raad van State. Een gemeentewoordvoerder betoogde echter dat juist een rotonde veiliger is en veel beter voldoet aan de doelstellingen ter plekke, ook al moeten daarvoor twee monumentale eiken verdwijnen.