Volledig scherm
© ANP XTRA

Ossenaar huurde garagebox vol drugs bij café Schutskooi: justitie eist 18 maanden cel

DEN BOSCH/OSS - Een 36-jarige Ossenaar moet 18 maanden in de cel doorbrengen voor betrokkenheid bij een met xtc-pillen gevulde garagebox. Die huurde hij in 2015 bij toenmalig café de Schutskooi aan de Driek van Erpstraat in Oss. Dat stelde het Openbaar Ministerie deze week in Den Bosch. De man was volgens justitie betrokken bij ‘ondermijnende drugscriminaliteit’.

Bij de politie kwam eind 2015 een tip binnen: in garageboxen nabij café de Schutskooi lagen wapens en gestolen fietsen. Agenten troffen op 17 december 2015 in een van de garageboxen drie grote bruine blokken en ruim 4000 groene en roze pillen, een ‘tabletteermachine’ en grondstoffen voor de productie van harddrugs aan. 

Een van de politiemensen rook daarbij een ‘geur’ die hoort bij de productie van synthetische drugs. Zowel de roze pillen, met het opschrift ‘love’, als de groene met inkeping ‘Mitsubishi’ bleken mdma te bevatten, de werkzame stof in xtc.

Ossenaar wilde winst maken

De Ossenaar was de huurder van de loods. Hij had de eigenaar zelf benaderd: die kende hij omdat hij regelmatig te gast was in De Schutskooi. De verdachte vertelde de rechters dat hij winst wilde maken, door het gebouw onder te verhuren. Hij noemde als zijn klant de naam van een man, ‘die hij tijdens het stappen in het centrum was tegengekomen’. Deze vermeende ‘onderhuurder’ vertelde later dat zijn ID-kaart in 2015 was gestolen. Opvallend genoeg waren beide Renaults van de verdachte gezien in de buurt van de garagebox. Van de aanwezigheid van de ‘onderhuurder’ ontbrak elk spoor.

Verdacht beroept zich op zwijgrecht

,,Hoe kreeg u de huur betaald?’’, vroeg één van de rechters. ,,Zwijgrecht’’, antwoordde de verdachte stuurs. ,,Had u contactgegevens van de onderhuurder?’’, drong de rechter aan. ,,Zwijgrecht’’, zei de verdachte opnieuw.

Het had bijzonder lang geduurd voordat de rechtbank de zaak behandelde. Dit was de schuld van het Openbaar Ministerie, dat de zaak tegen deze relatief kleine vis in een groter onderzoek lange tijd op de plank had laten liggen. De strafeis was volgens het OM daarom fors lager dan gebruikelijk, vanwege de ‘overschrijding van de redelijke termijn’. De man zou zich naast de drugsfeiten volgens justitie ook schuldig hebben gemaakt aan het bezit van vals geld in 2016. 

De rechtbank doet over veertien dagen uitspraak.

  1. Burgemeester Heijmans weggestuurd door gemeenteraad Weert: ‘Geen eerlijke kans gehad’

    Burgemees­ter Heijmans wegge­stuurd door gemeente­raad Weert: ‘Geen eerlijke kans gehad’

    BERNHEZE - De gemeenteraad van Weert heeft woensdagavond een motie van wantrouwen aangenomen tegen voormalig burgemeester Jos Heijmans. Bij het aannemen van de motie deed de raad ook een aanbeveling tot ontslag van Heijmans als burgemeester. D66-er Heijmans, die in het verleden ook burgemeester van Bernheze was, hield overigens eerder al de eer aan zichzelf en liet in mei weten niet terug te zullen keren als burgemeester.