Ossenaren vallen massaal voor vorstenzwaard op rotonde

VIDEOOSS - Met een indrukwekkende, vlammende processie van leerlingen van het Hooghuis Zuidwest is de rotonde bij Museum Jan Cunen in Oss maandagavond officieel geopend. Het grote zwaard op de rotonde is vanaf nu 's avonds aangelicht, waardoor het nog mystieker oogt dan het al deed. 

Direct na de officiële ceremonie stroomt het volk in adoratie naar het middelpunt van de rotonde, aangetrokken als motten door een vlam. Bij de bronzen rand worden selfies gemaakt en poseren mensen met professioneler camera's. Oss valt massaal voor het iconische kunstwerk aan de entree van de binnenstad. 

Maar voor ze dit kunnen doen zijn er drie korte toespraken van even zoveel wethouders en ook nog een donderspeech van René van Rooij, schout van Oss namens de vrijstaat Land van Ravenstein. Het originele vorstenzwaard heeft lang genoeg in het Leidse Rijksmuseum voor Oudheden gelegen, zo stelde Van Rooij. Hij overhandigde een vertegenwoordiger van het Leidse museum een dwangbevel om het archeologische topstuk terug te geven aan de stad waar het werd aangetroffen. ,,Op z’n plat Oss’ gezegd: da zwaard blijft verdomme hier.” 

Wethouder Johan van der Schoot liet daarna blijken dat het Osse gemeentebestuur de theatrale claim van de vrijstaat niet ondersteunt. ,,Het zwaard uit het Osse vorstengraf is van nationale allure, daar mogen meer mensen van genieten dan alleen de Ossenaren. Bovendien hebben we vanaf nu twee zwaarden en het exemplaar dat nu tijdelijk in Museum Jan Cunen ligt is het makkelijkst te vervoeren. Dat kan dus het beste terug naar Leiden.” 

Volledig scherm
Het grote vorstenzwaard op de rotonde bij Museum Jan Cunen is vanaf maandagavond sfeervol verlicht. © Peter van Erp
  1. Stint keert niet meer terug in Osse straatbeeld
    PREMIUM

    Stint keert niet meer terug in Osse straat­beeld

    OSS - Dat er in Oss nog ooit een Stint de weg op zal gaan, is zeer onwaarschijnlijk. De grootste kinderopvangorganisatie AVEM - met 36 vestigingen in de gemeente Oss - doet de elektrische bolderkar voorgoed in de ban. ,,De Stint is na het ongeval vorig jaar zo onlosmakelijk verbonden aan zoveel persoonlijk leed in Oss, dat wij vinden dat het hier niet meer in het straatbeeld past‘’, stelt interim-directeur Sabine Jansen van AVEM.