Eppo van Veldhuizen, oud-burgemeester van Oss, over huidige burgemeester Wobine Buijs: ,,Zij heeft het buitengewoon goed gedaan na het ongeluk. Het belangrijkste is dat je meent wat je zegt, en dat doet ze.”
Volledig scherm
Eppo van Veldhuizen, oud-burgemeester van Oss, over huidige burgemeester Wobine Buijs: ,,Zij heeft het buitengewoon goed gedaan na het ongeluk. Het belangrijkste is dat je meent wat je zegt, en dat doet ze.” © BD / Peter van Huijkelom

Oud-burgemeester: ‘Oss liet meest menselijke kant zien na spoordrama’

OSS - ,,Het zal je kind maar wezen.” Eppo van Veldhuizen, de 86-jarige oud-burgemeester van Oss, kan en wil er met zijn verstand niet bij. ,,Zo’n jonge levens. Pats, boem, weg. Het raakt iedereen. Een kind mag niet doodgaan.” 

Van Veldhuizen is al jaren slecht ter been, maar ging de zondag na het ongeluk toch met zijn vrouw naar de bloemenzee vlakbij het spoor. Daarna tekenden ze het condoleanceregister in de hal van het gemeentehuis, zoals 6500 anderen dat deden. Hij moest ergens heen met het verdriet, vandaar.

Wat Van Veldhuizen in het register schreef, weet hij niet eens meer. Op zo’n moment gaat het helemaal op gevoel en dat moet ook, zegt de tachtiger. Hij bewondert huidig burgemeester Wobine Buijs om hoe zij na het ongeluk handelde vanuit gevoel. Het leverde haar de landelijke titel van beste lokale bestuurder op. ,,De burgemeester heeft het buitengewoon goed gedaan na het ongeluk. Meeleven, rust bewaren. Het belangrijkste is dat je meent wat je zegt, en dat doet ze. Honderd procent.”

Oss komt samen

De manier waarop Oss, toch een rauwe stad, samenkwam na het ongeluk verrast de voormalig burgervader niet. ,,Dat was niet typisch Oss, dat was typisch mens. Oss heeft zijn meest menselijke kant laten zien.” Hij neemt een slok van zijn koffie met melk. Vanuit zijn luie stoel kijkt hij uit op het stadion van TOP Oss, waar de herdenking in theater de Lievekamp op grote schermen te volgen viel. Van Veldhuizen zat die dag niet in het stadion, zoals hij vandaag ook niet aanwezig is bij de herdenking in het park en de onthulling van herinneringsmonument Vlinderboek. ,,Wij begeven ons niet meer in mensenmassa’s, maar gaan wel kijken als het minder druk is. Dit hoort bij Oss.”

Tissues nabij de tafels waar mensen het condoleanceregister tekenen, in het gemeentehuis van Oss.
Volledig scherm
Tissues nabij de tafels waar mensen het condoleanceregister tekenen, in het gemeentehuis van Oss. © Paul Driessen