Volledig scherm
Anneliese Vonk © Harry Meijer

Oud-Schaijkse schrijft roman over haar overgrootouders

SCHAIJK - Trots presenteert de uit Schaijk afkomstige Anneliese Vonk-van der Zanden vrijdag haar nieuwe boek. Het is een historische roman rondom een Schaijkse familie die eind 19e eeuw naar Dordrecht verkast.

,,Altijd als de stad Dordrecht in een gesprek voorbijkwam, reageerde ik met de volgende woorden: ‘Mooie stad hè, daar is mijn oma geboren, in 1887. De familie heeft daar geloof ik een horecabedrijf gehad.’ Meer wist ik niet”, zo legt de schrijfster uit. ,,Op een gegeven moment was ik daar klaar mee.”

Volledig scherm
Het nieuwe boek van Anneliese Vonk. © --

,,Waarom vertrokken ze uitgerekend naar Dordrecht? Waar woonden ze? Wat voor werk deden ze daar? Van het hele gezin heb ik bijna alle voetstappen heb teruggevonden. Al die personen begonnen in mijn hoofd te leven, ik zag ze voor me en hoorde hun stemmen.” 

Op een relevante locatie, Maashorst Minigolf aan de Hoogheistraat in Schaijk, krijgt de Landerdse burgemeester Marnix Bakermans vrijdag het eerste exemplaar van  ‘Marjanneke, stoer wijf’.

Anneliese Vonk woont sinds kort in Beuningen. Zij heeft na haar werkzame leven in de horeca (De Bourgondische Hoeve, Siebengewald), haar passie gevonden in het schrijven, onder meer van blogs. In 2015 verscheen haar debuut ‘Was er maar een recept voor rouwen’. Daarin beschrijft ze na het overlijden van haar man Theo de zoektocht naar haar nieuwe ‘geamputeerde’ ik.