Volledig scherm
Schokker ’t Visje in Lith. Bij deze museumboot vindt de vijfde aflevering plaats van Lith Presenteert. © Ruud Rogier

Paasdagen in regio Oss goed voor eieren zoeken, wandelen, lekker eten en muziek

PaasagendaOSS - Van ‘De zeven smarten van Maria’ door een kerkkoor tot paaseieren zoeken bij het Docus de Das-pad. Van wandeltochten tot Lith Presenteert. Zo breed is het scala aan activiteiten rond Pasen.

Vrijdag geeft het Huisselings Koor in de Sint Lambertuskerk in Huisseling zijn jaarlijkse passieconcert. Met als thema: ‘De zeven smarten van Maria’. Deze smarten zullen kort worden gememoreerd en muzikaal worden omlijst. Er wordt muziek ten gehore gebracht van Hector Berlioz (The Shepherds Farewell), Joseph Martin (Portraits of Grace & Pietá), Franz Schubert (Stabat Mater) en Herman Strategier (Salve Regina). Lens Derogee speelt dwarsfluit, Ellen Mol is de organist en Marijn Kapteijns tekent voor de algehele muzikale leiding. Aanvang: 20.00 uur.

De meeste kerken hebben een kruisweg van Jezus, in veertien staties.  Daar sluit wijkcentrum Schadewijk in Oss bij aan. Veertien Schadewijkbewoners en betrokkenen hebben elk een statie voor hun rekening genomen. ,,Een bonte verzameling werken van kinderen en volwassenen met uiteenlopende achtergronden. Sommige gelovig, anderen totaal niet”, meldt mede-initiator Christiaan Bakker. Vrijdag staat de deur open tussen 17.30 en 19.30 uur. 

Volledig scherm
Docus de Das © Platform Toerisme Landerd

Alle kinderen zijn op tweede paasdag welkom om verstopte paaseieren te zoeken op het Docus de Das Avonturenpad aan de Udensedreef in Schaijk. Het idee is dat ze een invulformulier ophalen bij De Boshut en gaan tellen. Dat kan van 10.00 tot 13.00 uur. Inleveren tot 14.30 uur. Selfies kunnen gepost op de Facebookpagina van Docus de Das.

In het kader van de Dag van het Landschap laten gidsen zien hoe mooi het natuurgebied Oude Maasbocht bij Keent is. Dat doen ze in wandelingen van anderhalf uur, leuk voor jong en oud. Die beginnen op tweede paasdag om 12.00, 13.30 en 15.00 uur. Deelname is gratis en reserveren is niet nodig. De Dag van het Landschap wordt op poten gezet door Brabants Landschap en IVN.

Wandelvereniging Nuland houdt op tweede paasdag de 16de Nuwelantmars, een wandeltocht door de Nulandse bossen en duinen over goed begaanbare wegen en paden. De route loopt onder meer door Rosmalen, Maliskamp en Vinkel en weer terug door Nuland waarbij ook landgoed De Wamberg wordt aangedaan. Start en inschrijving vinden plaats in bij café Kerkzicht. Afstanden van 4 tot 30 kilometer.

Lith Presenteert beleeft op paasmaandag het eerste lustrum op de Maasoever bij museumboot't Visje. Op deze schokker krijgen bezoekers uitleg over de geschiedenis van de visserij op de Maas. Bedrijven en verenigingen uit Lith zijn van de partij aan de Lithse Dijk, van 12.00 tot 18.00. Onder het genot van een Liths biertje kan men luisteren naar verschillende bands en koren, waaronder Vocal Group Lith, De Maoskanters en de band Story.

Ravensteiners en nieuwkomers uit onder meer Syrië en Somalië gaan samen lekker eten op tweede paasdag. Het idee is dat ze eigen lekkernijen bereiden en heerlijkl gaan smullen. Buren, vrienden en familie, kinderen, ze zijn allemaal welkom. Dit gebeurt op tweede paasdag van 13.30-16.00 uur in ’t Kemke bij de tennisbaan in Ravenstein.

Kunst- en Ambachtsgilde Ravenstein zet op paasmaandag het evenement 'Vraag het de Meester’ op poten. Van  13.00 tot 15.00 uur in de molen en het proeflokaal. Vragen staat vrij aan onder anderen een edelsmid, glaskunstenaar, beeldhouwer, architect, fotograaf en bierbrouwer. ook zijn er korte presentaties over het slijpen van gereedschap, edelstenen in juwelen en de vrijstaat.