Volledig scherm
Gemeentehuis Oss © Screenshot Google Streetview

Parkeren achter gemeentehuis Oss halfuur gratis, daarna volle mep

OSS - Een parkeerplek achter het Osse gemeentehuis is vanaf deze zomer het eerste halfuur gratis. Maar wie langer blijft staan, moet alsnog de volle mep betalen. Dat is de uitkomst van een verhit debat in de gemeenteraad donderdagavond.

Oss stopt op 1 juli met de proef ‘Shop maar raak voor een knaak'. Het goedkopere tarief moest meer bezoekers naar het centrum trekken, maar in de praktijk bleken er juist minder kaartjes te worden verkocht. Intussen liep het parkeerbedrijf tonnen mis. 

Het gemeentebestuur komt daarom met nieuw beleid. Voor de eerste vier uur blijft een kaartje 2,50 euro kosten, het dagtarief gaat terug naar 4 euro. Verder gaat Oss werken met kentekenparkeren en wordt een plekje achter het gemeentehuis het eerste halfuur gratis.  

Of liever gezegd: alléén het eerste halfuur gratis. Op die manier blijft het een geste voor wie snel een rijbewijs of paspoort wil ophalen. Forenzen die er bijvoorbeeld hun auto neerzetten om op de trein te stappen, betalen alsnog het reguliere tarief. Dus ook voor het eerste halfuur. Daardoor kost de maatregel waarschijnlijk ‘slechts’ 19.000 euro en geen 68.000 euro. 

Goochelen met cijfers

Dat wordt tenminste gehoopt, want over de cijfers bestaat weinig zekerheid. Dat is dan ook het grootste kritiekpunt van de oppositie. Meerdere partijen verwijten wethouder Joop van Orsouw gegoochel met bedragen. Zij zagen dat gevoel bevestigd tijdens een besloten technisch overleg op maandagavond. Daar kwamen plots hele nieuwe berekeningen op tafel. Niemand kan met zekerheid zeggen hoeveel mensen er in het centrum parkeren. Noch hoeveel geld het nieuwe beleid de gemeente zal kosten. 

Vanaf oktober moet daar meer duidelijkheid over komen. Dan wordt kentekenparkeren ingevoerd. Op basis van de feiten die dat oplevert, zou nieuw beleid moet worden gemaakt, vindt bijvoorbeeld GroenLinks. ,,Tot die tijd is het creatief boekhouden", aldus Ester Bos. Van Orsouw zegde toe opnieuw langs de raad te gaan als er na anderhalf jaar voldoende cijfers bekend zijn dankzij het kentekenparkeren. 

Centrum

Het nieuwe beleid valt slecht bij verschillende centrumondernemers. Winkelier Peter ter Horst en centrummanager Jack van Lieshout pleitten er een paar weken terug nog in een commissievergadering voor om in het hele centrum het eerste halfuur parkeren gratis te maken. Dat gebeurt dus niet. Ook worden de tijden niet opgerekt tot 22.00 uur, zodat de lasten eerlijke verdeeld worden tussen winkels en horeca.