De Luciakerk in Ravenstein.
Volledig scherm
De Luciakerk in Ravenstein.

Parochie en politie vrezen dat demonstratie bij Luciakerk Ravenstein uit de hand loopt

RAVENSTEIN - Politie en parochiebestuur zijn bang dat een demonstratie zaterdag bij de Luciakerk in Ravenstein niet bij woorden zal blijven. ,,Wij hebben sterke aanwijzingen dat er plannen zijn om de kerk met geweld binnen te dringen”, meldt Harrie Boot lid van het parochiebestuur. 

Tegenstanders van verkoop verzamelen zich zaterdag om 11.45 uur bij de kerk om een signaal af te geven. Maar volgens Boot zal het daar mogelijk niet bij blijven. Ook wijkagent Wim Plank heeft geruchten vernomen ‘dat men de boel gaat openbreken’. Hij waarschuwt de demonstranten via Twitter om dat te laten. ‘Actievoeren prima. Maar zonder geweld en strafbare feiten.’ 

De gemoederen in Ravenstein lopen al jaren op, nadat het parochiebestuur eind 2016 de Luciakerk sloot. Delen van het plafond dreigen naar beneden te storten, zo werd als reden opgegeven. Vorige week barstte de bom toen bleek dat het parochiebestuur afziet van een aanvraag voor een rijkssubsidie van 2,4 miljoen euro voor restauratie. Om die subsidie binnen te halen moest er zes ton aan garantiestelling op tafel komen. Geen enkele partij wilde dat bedrag ophoesten. Het bestuur wil daarom nu het hele ensemble van kerk, pastorie en achtertuin verkopen. 

'Strippen’

Vooruitlopend op verkoop is er zeker geen intentie is om de Ravensteinse kerk te ‘strippen’, zo verklaart Boot. Dat gerucht zingt rond onder tegenstanders. ,,Wij hebben vooralsnog geen koper voor de kerk, alleen een belangstellende voor de pastorie. Als de kerk al wordt verkocht, dan zal dat inclusief het barokke interieur zijn. Het orgel, de preekstoel, het hoogaltaar en de biechtstoelen horen bij het monument.” Wel is het parochiebestuur verplicht om bij onttrekking aan de eredienst de beelden, het gewone altaar en de kerkbanken te verwijderen. 

Boot roept de inwoners van Ravenstein op om te stoppen met de haatcampagne op sociale media tegen pastoor Harald Spiertz. ,,Wat hij op Facebook allemaal naar zijn hoofd krijgt gaat veel te ver. Hij moet aan de schandpaal en weet ik niet wat. Dit kan echt niet.”