Volledig scherm
De voormalige pastorie tussen kerk en kapel in Ravenstein. © Fotobureau Ruud Rogier

Parochie zet pastorie in Ravenstein te koop voor 1,4 miljoen

RAVENSTEIN - Het bestuur van de parochie H. Johannes de Doper heeft de voormalige pastorie van Ravenstein onverwacht te koop gezet. Het gebouw naast de gesloten Luciakerk staat voor 1,4 miljoen euro in de etalage. 

De pastorie aan de Luciastraat staat al lang leeg. Toch is de stap van het parochiebestuur opmerkelijk. Juist op dit moment is de gemeente Oss aan doorrekenen wat een verhuizing van gemeenschapshuis Vidi Reo naar de Luciakerk en pastorie kost en welke haken en ogen daaraan zitten. De combinatie van kerk en pastorie kreeg van de Ravensteinse inwoners tijdens een peiling in Vidi Reo de tweede voorkeur, na verhuizing van het gemeenschapshuis naar de Bleek. 

Wethouder Frank den Brok, die zich met de voorzieningen in Ravenstein bezighoudt, toont zich verrast door de openbare verkoop. ,,Natuurlijk heeft de parochie het recht om  dit te doen. Het is hun eigendom. Als de verkoop doorgaat, beperkt dat wel de opties die we hebben voor Vidi Reo.” Den Brok is bang dat een nieuw gemeenschapscentrum op de Bleek veel duurder uitpakt dan het budget dat de gemeente ervoor heeft uitgetrokken. Ook is er op deze locatie een gerede kans op archeologische bodemschatten die nieuwbouw belemmeren of beperken. 

Overigens laat de wethouder blijken dat hij 1,4 miljoen euro wel erg veel geld vindt voor een gebouw dat voor elke volgende functie stevig vertimmerd moet worden. Voorafgaand aan de peiling in Vidi Reo opperde het Ravensteinse raadslid Henriëtte Renders nog dat de parochie kerk en pastorie voor het symbolische bedrag van 1 euro aan de inwoners zou schenken. Parochiebestuurder Harry Boot reageerde daarop met de woorden: ,,Ik denk dat ik dan ruzie krijg met de bisschop.” 

Bij het parochiebestuur is tot op heden niemand bereikbaar voor een toelichting.