Volledig scherm
© Peter van Huijkelom

Pastoor Van Dijk vertrekt uit Geffen

GEFFEN - Pastoor David van Dijk vertrekt bij parochie De Goede Herder (Geffen, Vinkel, Nuland, Heesch, Nistelrode en Vorstenbosch). De bisschop van Den Bosch heeft hem benoemd in de Clemensparochie die bestaat uit de geloofsgemeenschappen Reusel, Hulsel, Hooge Mierde en Lage Mierde. De pastoor vertrekt eind juni. 

 ,,Mijn gevoel zei direct ‘nee’, maar het verstand antwoordde met ‘ja’. Ik heb hier heel veel geluk mogen beleven. Het voelt als de scheiding van een goeie vriend, die weliswaar ook zijn streken heeft, maar die je nu moet loslaten. Om vervolgens een relatie aan te gaan met iemand die je niet kent. Tegelijkertijd weet je dat iedere, wat jongere priester een keer wordt overgeplaatst, of hij dat nu wil of niet”, licht de 43-jarige pastoor David van Dijk deze zondagmorgen na de hoogmis in Geffen zijn worsteling rond de benoeming toe. Nadat hij zijn vertrek bekend had gemaakt tijdens de dienst zondagochtend, kreeg hij een groot applaus. 

Van Dijk: ,,Natuurlijk heb ik met de diaken, die waakt over het welzijn van priesters, én met de bisdom-arts gesproken over mijn burn-out die me de laatste maanden danig parten speelde. Zij denken dat het verantwoord is om in de nieuwe parochie te beginnen. Daarom ga ik daar eerst als kapelaan werken; later, als het goed gaat, zal ik als pastoor werkzaam zijn.” 

,,Daarbij komt dat er de afgelopen jaren ook in onze geloofsgemeenschappen veel veranderd is. Had ik in 2011 bijvoorbeeld nog bijna zestig vormelingen in Geffen en Vinkel, dit jaar zijn er nog maar negen. Hetzelfde geldt voor de kerkbijdrage die er niet beter op wordt, integendeel. Neem daarbij ook nog eens de toestand van de pastorie, die ronduit zorgelijk en slecht is. Verstandelijk gezien zag ik het einde van mijn verblijf hier dus wel aankomen. Maar ik blijf zitten met een dubbel gevoel”, verzucht Van Dijk.

Quote

Het bisdom is aan zet. Ik vraag me echter wel af óf ik wel opgevolgd word

Pastoor David van Dijk

Over een mogelijke opvolger kan hij nog niks zeggen. ,,Het bisdom is aan zet. Ik vraag me echter af of ik wel opgevolgd word.”

David van Dijk was sinds negen jaar pastoor van parochie De Goede Herder. Hij neemt op zondag 23 juni afscheid.

  1. Zelfportrettenspecialist Marinus van Nistelrooij opent expositie met gitaarriff van 'Painted Black’

    Zelfpor­tret­ten­spe­ci­a­list Marinus van Nistel­rooij opent expositie met gitaarriff van 'Painted Black’

    LITH/GEFFEN - Tijdens een drukbezochte expositieopening trakteerde geboren Geffenaar én oud-Lithenaar Marinus van Nistelrooij zijn gasten zaterdagmiddag op ouderwets vertolkte riffjes van de Stones-hit 'Painted Black'. En natuurlijk deed de kunstenaar en oud-muzikant dat in Het Hofke van Chantraine te Oud-Turnhout op een gitaar met een kleurrijk zelfportret op de achterkant.