Schets van het zonnepark De Mun.
Volledig scherm
Schets van het zonnepark De Mun. © Tomorrow Energy BV

Plan voor zonnepark tussen De Naaldhof en Vorstengrafdonk in Oss

OSS - In navolging van de Lithse polder kan ook Vorstengrafdonk zich opmaken voor een zonnepark. Op de weilanden tussen het bedrijvenpark en Hotel De Naaldhof moet een park van zeven hectare komen. De Mun, is het plan gedoopt. 

Het zonnepark is een initiatief van het Eindhovense Tomorrow Energy en het Britse Infinergy. Begin 2018 klopten de twee al aan bij het gemeentehuis, maar hun plan komt nu pas naar buiten. Komende dinsdag praten de initiatiefnemers omwonenden en andere geïnteresseerden bij tijdens een informatiebijeenkomst in De Naaldhof. 

,,We staan echt nog aan het begin van het traject", zegt Roche van Velthoven van Tomorrow Energy. ,,Eerst moet er nog een omgevingsvergunning komen, daarna volgt de subsidie-aanvraag. Voordat er daadwerkelijk panelen liggen, zijn we zeker anderhalf jaar verder.”

Voor het zover is, wil Van Velthoven graag horen hoe de omwonenden over het plan denken. De initiatiefnemer wil een weiland vol leggen met duizenden panelen, die samen ruim 1.350 huishoudens van stroom moeten voorzien. De grond moet tegelijkertijd nog gebruikt kunnen worden voor agrarische doeleinden. Ook omwonenden moeten een aandeel in de panelen kunnen nemen. Hoe dat er precies uitziet, weet Van Velthoven nu nog niet. 

Bovenaanzicht van de beoogde locatie. Met rechts de Weg van de Toekomst en onder Vorstengrafdonk.
Volledig scherm
Bovenaanzicht van de beoogde locatie. Met rechts de Weg van de Toekomst en onder Vorstengrafdonk. © Tomorrow Energy BV

Stortvloed aan plannen

Volgens de initiatiefnemer zijn de panelen straks niet te zien vanaf de Weg van de Toekomst, noch vanuit de bosrijke Munlaan. Hij verwacht dan ook dat het park bijna niemand tot last is. 

Het plan van Tomorrow Energy en Infinergy is één van de zeker acht initiatieven die al tijden op goedkeuring vanuit het gemeentehuis wacht. Samen zijn de plannen goed voor zo'n 120 hectare. Zo bezien is De Mun met zeven hectare een relatief klein park. Ter vergelijking: de plannen voor Duurzaamheidsplan De Lithse Ham, die vorige maand in de openbaarheid kwamen, beslaan zeventien hectare.  

  1. Syrische arts Feisal ziet mensen sterven, maar mag niet werken in Heesch: 'Ik kan niet aanzien hoe mensen lijden’
    PREMIUM

    Syrische arts Feisal ziet mensen sterven, maar mag niet werken in Heesch: 'Ik kan niet aanzien hoe mensen lijden’

    HEESCH - ,,Het is pijnlijk om dagelijks in het nieuws te zien hoeveel mensen sterven door corona, terwijl ik mijn stethoscoop niet mag gebruiken om hun pijn te verlichten.” Feisal Abou (59) werkte meer dan twintig jaar als arts in Syrië en wil dolgraag iets terugdoen voor het land dat hem in Heesch een veilige haven bood. Na weken van strijden ziet hij nu een lichtpuntje om als buitenlandse arts aan de slag te mogen in de coronacrisis.