De eerste gedichten werden woensdagmorgen in het centrum opgehangen.
Volledig scherm
De eerste gedichten werden woensdagmorgen in het centrum opgehangen. © Roy van der Lee/BD

Poëzie Podium Oss verfraait leegstaande panden in centrum met achttien gedichten

OSS - Poëzie Podium Oss draagt een steentje bij aan het opfleuren van de binnenstad. Met liefst achttien gedichten die op grote posters in lege etalages worden geplakt. De eerste zes zijn vanaf nu te bewonderen. Leegte Dichten, heet het project.

De gedichten zijn een steun in de rug van centrumondernemers, gaan over een persoonlijke herinnering aan een bepaald winkelpand of zijn een aanklacht tegen de cultuur van online shoppen. De werken zijn niet langer dan zestig woorden op tien regels. In de loop van juni wordt het volgende zestal opgehangen. Een maand later volgen de zes laatste gedichten. 

,,Begin dit jaar was ik bij een open podium van ons platform", zegt initiatiefnemer Rolf van der Leest. ,,Ik hoorde daar prachtige gedichten, maar er was helaas niet al te veel publiek. Toen ik later door het centrum liep, zag ik plots de overeenkomsten. Ook in het centrum zit veel talent, maar is het lastiger een publiek te vinden. Het geschreven woord en de fysieke winkel zitten dankzij internet eigenlijk in hetzelfde schuitje.”

Online campagne

De eerste gedichten werden woensdagmorgen in het centrum opgehangen.
Volledig scherm
De eerste gedichten werden woensdagmorgen in het centrum opgehangen. © Roy van der Lee/BD

Toch grijpt Van der Leest datzelfde internet aan om het project meer bekendheid te geven. De gedichten worden binnenkort gedeeld op platformen als pOSSitivty en Je Treft 't in Oss. Ook neemt het poëziepodium filmpjes op waarin de dichters hun eigen werk voordragen. Opgenomen in of bij de winkelpanden waar hun schrijfsels te bewonderen zijn. 

Wat de initiatiefnemer betreft schreef de jonge Osse Iris Besseling misschien wel het mooiste gedicht. Dat heet ‘Vernieuwing’ en is te lezen in de etalage van het pand aan de Heuvel 10. Dat gaat als volgt:

Leegte dichten
omdat we zwichten
voor gemak boven contact,
voor heerlijk snel en ik bestel
liever dan hokje in, hokje uit,
keuzestress door stip of ruit.
Nu nog lege etalages,
verslagen door alternatieven,
maar leegte laat ruimte
voor nieuwe initiatieven.