Volledig scherm
© EPA

Politie doet onderzoek naar ‘shockerende’ beelden Osse leerlingen op Instagram

updateOSS - Verschillende leerlingen van scholengemeenschap Het Hooghuis in Oss figureren in ‘kwetsende en zelfs shockerende’ foto's en video's op Instagram. Dat schrijft schoolhoofd Erik Jan Bakker van het Mondriaan College in een brief die dinsdagmiddag aan alle ouders van leerlingen is verstuurd. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Het gaat om Osse accounts waarbij de beheerders oproepen om grappige of schunnige beelden te delen. Bijvoorbeeld vechtpartijen of pesterijen in de aula of op het schoolplein. Vaak worden de beelden zonder toestemming of medeweten van de slachtoffers verspreid.  Sommige van de accounts hadden wel tweeduizend volgers. Inmiddels zijn ze uit de lucht.

,,U begrijpt dat wij dit zeer betreuren en er is inmiddels ook bij de politie melding van gemaakt", schrijft Bakker. ,,Bij hen is het bestaan van deze accounts bekend en het heeft ook hun zorg en aandacht. Naast dat leerlingen slachtoffer zijn geworden, is het ook denkbaar dat leerlingen zich heel bewust of uit naïviteit schuldig hebben gemaakt aan het doorsturen van dit soort foto's en filmpjes.”

Bewustwording ‘gezond’ internet

Het schoolhoofd doet een oproep aan alle ouders en verzorgers om het onderwerp thuis aan te snijden. In de lessen op school wordt ook aandacht aan het probleem geschonken. Zo moet de jeugd zich meer bewust worden van een ‘gezond’ gebruik van het internet. Bakker roept ouders van leerlingen die slachtoffer zijn geworden van de accounts op om contact op te nemen met de politie. Zo kan bekeken worden of er sprake is van een strafbaar feit. 

De brief heeft volgens een woordvoerder van Het Hooghuis geen specifieke aanleiding. De scholengemeenschap ziet naar eigen zeggen al langere tijd dat leerlingen op sociale media negatief benaderd worden. Dat probleem wil het bespreekbaar maken. Samen met een aantal ouders heeft Het Hooghuis contact gezocht met de politie. Die is naar aanleiding van dat contact een onderzoek gestart.

Onderzoek strafbare feiten

Volledig scherm
Het Mondriaan College. © Brabants Dagblad

Een woordvoerder van de politie zegt nog niet te weten wie er precies achter de accounts zitten. ,,Wij zijn inderdaad op de hoogte gebracht en zijn in gesprek gegaan met de school. Mochten mensen zich herkennen op filmpjes dan horen wij het graag. Of er sprake is van strafbare feiten is op dit moment niet duidelijk.” De politie vindt het goed dat de school het onderwerp bespreekbaar maakt. ,,Het fenomeen is overigens niet nieuw.”

Het Hooghuis is dan ook zeker niet de eerste school die worstelt met het online gedrag van leerlingen. Zo werd eind vorig jaar nog een leerling weggestuurd van het Frits Philips Lyceum in Eindhoven nadat hij een Instagram-account had gemaakt waarop leraren te kakken werden gezet.