Volledig scherm
Drukte op de markt op Terwaenen in Oss. © Van Assendelft

Politiek brandt zich nog niet aan zaterdagmarkt op De Heuvel in Oss

OSS - De Osse gemeenteraad brandt zich voorlopig niet aan de veelbesproken zaterdagmarkt op De Heuvel. De partijen wachten eerst een uitspraak van de bezwarencommissie af. Dat kan gezien worden als een handreiking aan het centrummanagement (cmo), dat zich erg kwaad maakt over de markt.

Het college maakte begin vorige maand bekend dat de zaterdagmarkt voor onbepaalde tijd op De Heuvel mag blijven staan. Dat terwijl eerder was afgesproken dat het handjevol kramen uiterlijk op 1 juli uit het hart van de stad moest verdwijnen. 

Het centrummanagement is daar verbolgen over. Winkeliers kijken op de beste dag van de week tegen enorme kramen aan. En het gemeentebestuur laat zich van haar meest onbetrouwbare kant zien door te elfder ure te draaien, zo luidt de kritiek. Het cmo stuurde daarom een brandbrief aan de gemeenteraad en tekende protest aan bij de bezwarencommissie. Die spreekt zich naar verwachting eind deze maand uit.

Verkeerde toon

De meeste politici willen die uitspraak afwachten, zo bleek donderdagavond tijdens een vergadering van de commissie sociaal bestuurlijk. Daar werd ook duidelijk dat de politiek weinig begrip heeft voor de snoeiharde toon van het centrummanagement eerder deze maand. De SP bestempelt het cmo-bestuur zelfs als een drammerige kleuterklas. ,,Het is geen kwestie van wij vragen en u draait", vulde Ehssane Gounou (PvdA) aan. Ook andere partijen betreuren de negatieve toon die dankzij de cmo-brief rondom het centrum zou hangen.

Mede daarom wil de politiek het cmo eens goed laten doorlichten. Wethouder Joop van Orsouw, met wie het centrummanagement al een aantal keer stevig botste, wordt gevraagd een evaluatie van het cmo te maken. Daaruit moet blijken wie het cmo precies vertegenwoordigt, aan wie het bestuur verantwoording aflegt, met wie er overlegd wordt en namens wie het bestuur spreekt. Op dit moment zou daar veel te veel onduidelijkheid over zijn. 

  1. Stint keert niet meer terug in Osse straatbeeld
    PREMIUM

    Stint keert niet meer terug in Osse straat­beeld

    OSS - Dat er in Oss nog ooit een Stint de weg op zal gaan, is zeer onwaarschijnlijk. De grootste kinderopvangorganisatie AVEM - met 36 vestigingen in de gemeente Oss - doet de elektrische bolderkar voorgoed in de ban. ,,De Stint is na het ongeval vorig jaar zo onlosmakelijk verbonden aan zoveel persoonlijk leed in Oss, dat wij vinden dat het hier niet meer in het straatbeeld past‘’, stelt interim-directeur Sabine Jansen van AVEM.