Volledig scherm
PREMIUM
Dansende boerendochters op de landbouwtentoonstelling in Schaijk (1938). Een van de weinige 'actiefoto's' in de krant dat jaar. © JohnvanZuijlen

Portretten, pastoors en gouden paren

STILLE GETUIGEN OSS - In de rubriek Stille getuigen koppelt historicus John van Zuijlen actuele zaken uit de regio aan nieuws uit vroeger tijden. Vandaag: foto's. 

De fotowedstrijd 'Brabant in Beeld' is weer van start gegaan. Tot en met september is het digitale loket geopend (bd.nl/brabantinbeeld) om foto's in te sturen die een mooi, verrassend, typisch of welk dan ook beeld geven van het leven, de gebeurtenissen, de mensen en noem maar op in onze provincie. In oktober worden de inzendingen kritisch bekeken door een jury onder leiding van hoofdredacteur Lucas van Houtert van het Brabants Dagblad. Die heeft ook een kritische kijk op wat er in de krant komt en hij zou vermoedelijk helemaal wanhopig zijn geworden als hij honderd jaar geleden hoofdredacteur was geweest van de Brabantse krant Het Huisgezin of de regionale Stad Oss. Saai beeldmateriaal was hem dan ten deel gevallen. Maar natuurlijk was hij ook toen een kind van zijn tijd en zou hij al die pastoors, gouden paren, leden van het koningshuis en auto's in de sloot, hebben toegejuicht. Deze foto's zorgen er onder meer voor dat de krant minder saai oogde en dat het nieuws wat duidelijker en soms indringender gepresenteerd werd. Maar er zijn foto's in soorten en maten. Op de regionale pagina's van De Stad Oss stonden vooral portretfoto's van jubilerende, pas benoemde of juist overleden personen. Slechts af en toe zien we een burgemeester toegesproken worden, een pastoor bezig met een wijwaterkwast of een voetballer in actie.