Volledig scherm
Op en rond de oversteek voor voetgangers en fietsers bij het station in Oss nemen machinisten regelmatig gevaarlijke situaties waar. © Peter van Erp

ProRail plaatst camera bij station Oss om gevaarlijke capriolen vast te leggen

OSS - Bij de spooroversteek die de beide perrons van station Oss verbindt met het parkeerterrein aan de Gasstraat wordt volgende maand een camera geplaatst. ProRail wil de beelden van de camera gebruiken om te zien welke gevaarlijke situaties zich voordoen. 

De camera wordt in de week van 15 april geplaatst en zal minimaal een maand lang vastleggen hoe voetgangers en fietsers zich op en rond de oversteek gedragen. ,,Op basis van analyse kunnen we dan bepalen of er noodzaak is tot verdere veiligheidsmaatregelen", verklaart woordvoerder René Vegter. 

ProRail plaatst ook bij drie andere stations een tijdelijke camera. In Tiel, Etten-Leur en Deurne zijn vergelijkbare gelijkvloerse ‘overpaden’ als in Oss. Machinisten van NS zien er met enige regelmaat gevaarlijke toestanden. Bijvoorbeeld van mensen die ondanks de gesloten spoorbomen hun trein willen halen. In Oss ligt het perron voor treinen richting Nijmegen tussen twee sporen. De camera's voldoen volgens ProRail aan de privacywetgeving. Tegelijkertijd worden er bordjes geplaatst met de tekst ‘Eigen weg'. Maar dat staat daar los van, aldus Vegter.