Volledig scherm
Landerdse politieke partijen maakten in de aanloop naar het herindelingsreferendum van november 2015 hun mening kenbaar. Frappant: toen dook de nu beoogde naam (gemeente Maashorst) voor het eerst op. Bekende Schaijkenaar Peter Peters stak zijn voorkeur niet onder stoelen of banken. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Provincie feliciteert Uden en Landerd: ‘Opheffen gemeente getuigt van lef’

UDEN/LANDERD - Met enige vertraging feliciteert de provincie Noord-Brabant de gemeenten Uden en Landerd met de weg richting herindeling die ze op 8 november zijn ingeslagen: de vorming van één gemeente Maashorst per 1 januari 2022.

,,Allereerst heeft u samen met ondernemers, het maatschappelijk middenveld en uw inwoners serieus de opgaven waarvoor u staat, in kaart gebracht. Vervolgens heeft u geconstateerd dat de vorming van een nieuwe gemeente de beste manier is om deze opgaven op te pakken”, schrijven Gedeputeerde Staten aan de colleges van B en W van Uden en Landerd. Ze vinden het proces voorbeeldig. 

Quote

Samen met u zien we ook de potentie van de gemeente die u nu wilt gaan vormen

Gedeputeerde Staten

,,Wij begrijpen dat het opheffen van uw gemeente een keuze is die vraagt om bestuurlijk lef. Samen met u zien we ook de potentie van de gemeente die u nu wilt gaan vormen”, steken GS de loftrompet over  het fusieplan. Daarom gaan ze Uden en Landerd ook ondersteunen bij het opstellen van een financiële herindelingsscan. 

Ze onderstrepen nog maar eens dat inwoners en andere belanghebbenden bij het proces moeten blijven betrokken. ,,Wij bevelen u aan dit uitgangspunt op te nemen in uw plan van aanpak. Voor ervaringen verwijzen we u ook naar Altena en Meierijstad.” 

Op 28 februari kunnen de beide gemeenteraden instemmen met het plan van aanpak dat colleges voorstellen. Donderdagavond komt het aan de orde in een zogenoemde voorbereidende raadsvergadering van Landerd.