De natuurbrug over de A50 tussen Maashorst en Herperduin.
Volledig scherm
De natuurbrug over de A50 tussen Maashorst en Herperduin. © Van Assendelft Fotografie

Provincie is ook bij tweede opening van natuurbruggen Maashorst present

SCHAIJK - Provinciebestuurder Rik Grashoff verzorgt vrijdag - dierendag - de tweede opening van de natuurbruggen tussen Maashorst en Herperduin. Vanaf nu mogen ook taurossen en exmoorpony's, door de mens ingezette grazers,  over de zes jaar oude ecoducten.

De openingshandeling nu is eigenlijk meer de viering van de totstandkoming van één groot begrazingsgebied tussen Uden en Oss. Voor deze 1.100 hectare grote vlakte zijn kleiner begrazingsgebieden in Herperduin en Maashorst (gevormd en) aan elkaar gekoppeld. Als laatste verdwenen enkele weken geleden de prikdraden dwars over de twee natuurbruggen. 

De ecoducten over snelweg A50 en provinciale weg N324 zijn gebouwd in 2013. Toenmalig natuurgedeputeerde Johan van den Hout verrichte op 8 januari 2014 de officiële openingshandeling en sprak daarbij van ‘een oogstdag voor de Brabantse natuur’.  Hij plaatste een bord met afbeeldingen van ree, das en konijn. Deze dieren konden de natuurbruggen direct gaan gebruiken. 

Grote grazers

Voor de grote grazers moest nog een inrichting gemaakt worden, met rasters voor de dieren en poortjes voor de recreanten. Dit karwei heeft ARK Natuurontwikkeling  geleid vanaf eind 2013 tot nu. Eind oktober stopt deze organisatie haar werk in de Maashorst.

De voor circa 10 miljoen euro aangelegde natuurbruggen voldoen goed volgens boswachters en andere natuurkenners. Veel dieren gebruiken ze al lang, de grote grazers sinds kort. Met beelden van op de ecoducten geplaatste wildcamera's is een video gemaakt die vanaf vrijdag getoond wordt op de website en de facebookpagina van de Maashorst.