Volledig scherm
© Willem Buijs / Brabants Dagblad

Provincie pusht mestfabriek in Oss en verrast wethouder: 'Ze spelen de machtskaart en zetten ons nóg meer onder druk'

UPDATEOSS - De provincie speelt de machtskaart om toch een grote mestfabriek te kunnen vestigen aan de Osse haven. Met een zogenoemd Provinciaal Inpassingsplan (PIP) zet ze de gemeente buitenspel. Dat zegt wethouder van Oss Johan van der Schoot in reactie op een door Provinciale Staten aangenomen VVD-voorstel voor een grootschalige mestverwerkende installatie. 

De provincie Noord-Brabant en boerencoöperatie MACE zien bedrijventerrein Elzenburg in Oss als geschikte locatie voor de grootste mestfabriek van Europa. Ze stuiten daarbij op verzet van omwonenden en ook de lokale politiek staat niet onverdeeld te springen om de komst van de mestverwerker. 

De gemeenteraad van Oss nam daarom eind september in het geheim een voorbereidingsbesluit om voorlopig geen grote mestverwerkers toe te staan op bedrijventerreinen. Zo probeert ze de regie te houden en eisen te kunnen stellen aan de installatie, als die er toch komt. In de tussentijd werkt de gemeente aan een nieuw bestemmingsplan voor Elzenburg. 

Overtroeven

Met dat voorbereidingsbesluit staken Osse politici een spaak in het wiel van de provincie. Die geeft zich niet zonder slag of stoot gewonnen, blijkt uit de motie die VVD vrijdag indiende en die na middernacht een meerderheid van de stemmen kreeg. In het voorstel staat de opdracht om er een Provinciaal Inpassingsplan van te maken en zo de gemeente Oss te overtroeven. 

Ook wil de VVD-Statenfractie dat het provinciebestuur in overleg treedt met bestuurders van de gemeente en van samenwerkingsverband AgriFood Capital, waar Oss deel van uitmaakt. De partij roept daarbij in herinnering dat Provinciale Staten grootschalige mestbewerking onder willen brengen op industrieterreinen. De VVD vindt het belangrijk dat zulks zeker in Noordoost-Brabant gebeurt, omdat juist dit gebied zich profileert als dé topregio voor agrarische voedselproductie.

'Wonderlijk'

Wethouder Van der Schoot noemt de aangenomen motie 'wonderlijk'. ,,Het is een gevoelig dossier waar we intensief overleg over hebben gevoerd met de provincie en met MACE. Ze kwamen niet tegemoet aan onze mitsen en wij zijn om die reden naar de rechter gestapt, waar de provincie bakzeil haalde. Onze mitsen zijn sinds die tijd verder verzwaard. Nu willen ze in overleg én zetten ze ons tegelijkertijd nóg meer onder druk. Ze gaan over ons heen en nemen de regie over. De provincie speelt hier de machtskaart uit. Wij worden als gemeente buitenspel gezet."

Dat gaat ten koste van het toch al broze beetje draagvlak, denkt de wethouder. Hij verwacht op korte termijn een verklaring van de provincie. ,,Over het waarom van dit besluit, over wat ze van plan zijn en over hoe het zit met onze mitsen. Ze zeggen nogal wat hier." 

'Schop de grond in'

De VVD-Statenfractie weet dat de rechter een eerste vergunning voor de grote mestverwerker op Elzenburg vernietigde omdat de aanvraag rammelde. De partij roept om die reden op tot een 'excellente vergunningaanvraag, die gezondheid en veiligheid in de omgeving borgt'. De liberalen sluiten hun aangenomen motie af met de opdracht voor een PIP en de wens dat de schop de grond in kan.

VVD-fractievoorzitter Martijn van Gruijthuijsen diende het voorstel in en kreeg na middernacht een meerderheid. Welke partijen de motie steunden? ,,In ieder geval: VVD, CDA, SP, D66, PvdA, CU/SGP", laat Van Gruijthuijsen weten.

Osse raadsleden reageren op Twitter over het aangenomen voorstel. GroenLinks-fractievoorzitter Dolf Warris schrijft: 'Ongelooflijk hoe @VVDBrabant Oss in de stront laat zakken'. Ook SP-raadslid Martijn Tonies staat te kijken van de motie over de mestverwerkingsinstallatie. 'Nota bene eentje voor boeren in de Peel. Gaan ze lekker vanuit helemaal daar drijfmest hier naartoe rijden. #koekoek'. Hun tweets komen op de dag die door een NRC-onthulling over fraude voor velen toch al in het teken stond van mest.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement