De Glowing Lines van Daan Roosegaarde op de N329 bij Oss.
Volledig scherm
De Glowing Lines van Daan Roosegaarde op de N329 bij Oss. © ANP

PVV wil weten wat ‘hopeloos falende systemen’ op N329 in Oss de provincie gekost hebben

DEN BOSCH/OSS - De fractie van de PVV in Provinciale Staten wil van het provinciebestuur weten hoeveel geld er verspild is aan mislukte innovaties op de Weg van de Toekomst (N329) in Oss. ,,Deze weg is een fiasco geworden op vele fronten, zo lezen wij op de website van het Brabants Dagblad.” 

Statenlid Harry van den Berg vraagt Gedeputeerde Staten om inzage in de kosten van de verschillende deelprojecten op de Weg van de Toekomst. ,,Dit ruim tachtig miljoen euro kostende project hangt van hopeloos falende zaken aan elkaar. De PVV is van mening dat de leveranciers die deze mislukte ‘deugprojecten’ geleverd hebben tenminste een deel van de aanneemsom terug moeten betalen.” 

Het gaat met name om het afgeschreven Road Energy System en om Flowman. De Osse wethouder Joop van Orsouw schrijft aan de gemeenteraad dat besloten is om beide systemen te verwijderen wegens technische malheur en hoge kosten. Eerder werd om deze reden ook al de stekker getrokken uit de interactieve fietstunnel Pleasant Pass. Ook van het project met lichtgevende wegmarkeringen, Glowing Lines, wordt al jaren niets meer vernomen. 

Compensatie

Met aannemerscombinatie Pro N329 is al overeengekomen dat ze 314.000 euro betalen als compensatie voor het falende verkeersgeleidingssysteem Flowman. Dat geld wordt in samenspraak met de provincie gereserveerd voor andere investeringen in de weg. De PVV vraagt zich af waarom niet ook een vergelijkbare afspraak is gemaakt met de aannemer die het Road Energy System aanlegde. Ook wil de partij inzage in de kosten die met de Glowing Lines van Daan Roosegaarde zijn  gemaakt. 

Dat de Weg van de Toekomst uiteindelijk wel de doelstellingen qua duurzaamheid heeft gehaald wordt door Van den Berg in twijfel getrokken. Hij wil weten hoeveel de kenmerkende zonnebomen langs de weg hebben gekost en wat ze intussen aan stroom hebben opgewekt. 

  1. Trampolinespringer Milco Abrahams uit Oss maakt salto's nu noodgedwongen buiten: ‘Het is niet ideaal’

    Trampoline­sprin­ger Milco Abrahams uit Oss maakt salto's nu noodgedwon­gen buiten: ‘Het is niet ideaal’

    OSS - Het is een gek gezicht: op het plein tussen de Maasporthal en de sporthal van sportvereniging Flik Flak in Den Bosch springen trampolines in het oog. Zo'n vijf tot zes meter boven de trampolines maakt Ossenaar Milco Abrahams zijn salto's en schroeven in de buitenlucht. ,,Het is niet ideaal, maar ik ben al lang blij dat ik weer wat kan doen", zegt het 19-jarige talent, dat in december nog deelnam aan het WK in Tokio.