Volledig scherm
De Pas in Heesch. © Maarten van den Hurk / BD

Raad blijft aarzelen over extra geld voor ‘huiskamer van Heesch’

HEESCH - De raadsfracties van Bernheze blijven er moeite mee houden om nog eens 55.000 euro te steken in onderzoek naar een nieuw dorpshuis voor Heesch.  Belangrijkste reden hiervoor is de slechte besteding van eerder gegeven onderzoeksgeld.

Wethouder Rein van Moorselaar kreeg maandagavond in de raadscommissie wél alle ruimte om uit te leggen waarom er écht nog extra onderzoek nodig is naar wat genoemd wordt 'de nieuwe huiskamer van Heesch’. Dat was al een heel verschil met vorige week. Toen barstte hij in woede uit omdat de fracties het onderwerp niet bespreken wilden.

,,Ik vond deze discussie beter dan die van afgelopen dinsdag’’, grapte Van Moorselaar aan het eind van een ruim uur debatteren. Duidelijkheid had hij toen echter nog allerminst. Alleen zijn eigen partij SP had volmondig 'ja’ gezegd tegen het voorstel om nog eens 55 mille uit te geven aan onderzoeken. 

Alle andere partijen willen daarover nog eens goed nadenken voorafgaand aan de raadsvergadering eind september. 

Voor 197 mille aan rapporten 

Volledig scherm
Bijeenkomst van (oud-) gedecoreerden op Koningsdag 2017 in De Pas. De accommodatie heeft niet alleen voor Heesch een functie maar ook voor de gemeente Bernheze. © Jeroen Appels / Van Assendelft Fotografie

Die twijfel komt door de slechte financiële jaren die De Pas achter de rug heeft, en vooral ook door de slechte besteding van onderzoeksgeld tot dusver. Er is al voor 197 mille aan rapporten over de toekomstige huiskamer geschreven. Hoe kan het dan, vroegen met name CDA, VVD, D66 en Progressief zich af, dat er nu nog altijd belangrijke onderzoeksvragen open liggen? Het gaat dan bijvoorbeeld over het wel of niet voortzetten van de theaterfunctie. 
,,Dan heeft het college in eerdere situaties toch steken laten vallen?’’, vroeg Ellen Neelen (Progressief) zich hardop af. Wethouder Van Moorselaar sprak daarop een bekentenis en tevens een soort van sorry uit: ,,Ik kan het verleden niet veranderen, maar het verdient de schoonheidsprijs niet.’’

Cruciale fout

In zijn toelichting was vervolgens te beluisteren dat een in zijn ogen cruciale fout gemaakt is in de vorige bestuursperiode. Toen werd onderzoek besteld zonder duidelijke randvoorwaarden, met onbruikbare antwoorden als resultaat. 

In die periode vóór de laatste verkiezingen was het dossier ‘De Pas’ niet van Van Moorselaar maar van oud-wethouder Jan Glastra van Loon, van D66. De huidige wethouder sprak dit niet uit. Wel hoorde hij geamuseerd aan dat uitgerekend de D66-fractie maandagavond nadrukkelijk vroeg om meer duidelijkheid over hoe het proces zo fout kon lopen. 

Finaal besluit

Op 26 september neemt de gemeenteraad een finaal besluit over het extra onderzoekskrediet.