Raadsleden hoeven door een spoedwet niet meer fysiek bij elkaar te komen om knopen door te hakken.
Volledig scherm
Raadsleden hoeven door een spoedwet niet meer fysiek bij elkaar te komen om knopen door te hakken. © Peter van Erp

Raad Oss gaat voor eerst in geschiedenis digitaal vergaderen en besluiten

OSS - De gemeenteraad van Oss maakt zich op voor een historisch moment. Op 16 april staat er namelijk een raadsvergadering op de agenda waar de gekozen leden niet lijfelijk bij aanwezig zullen zijn. Door een spoedwet is het vanaf 9 april mogelijk om via een videoverbinding stemmingen te houden en officiële besluiten te nemen. 

Het enige wat nu nog roet in het bestuurlijke eten van Oss kan gooien is als blijkt dat de techniek hapert. In die zin zijn de commissievergaderingen van 7 en 9 april een goede test. Door het verbod op bijeenkomsten in de strijd tegen de coronapandemie komen de leden van de raadscommissie Sociaal/Bestuurlijk dinsdag 7 april digitaal bijeen. Twee dagen later volgen de leden van de commissie Ruimte. Beide vergaderingen worden zoals gebruikelijk live uitgezonden op internet via de website van de gemeente Oss. 

In de aanloop naar deze vergaderingen wordt alvast het kaf van het koren gescheiden. Onderwerpen die geen discussie behoeven worden als hamerstuk naar de gemeenteraad van 16 april doorgeleid. Partijen kunnen deze week schriftelijk aangeven welke onderwerpen zij met anderen willen bespreken. Ook kan worden aangegeven of een onderwerp bij voorkeur moet worden doorgeschoven naar een later moment, als de coronamaatregelen weer zijn opgeheven. 

Belangrijke onderwerpen die vooralsnog op de agenda staan zijn de Regionale Energie Strategie (hoeveel duurzame energie gaat Oss de komende jaren opwekken?), het bestemmingsplan buitengebied (met daarin een groot aantal initiatieven voor bouwprojecten) en de Osse visie op recreatie en toerisme.