Volledig scherm
Een bevroren Ganzenven op Herperduin. © Peter van Erp

Raad steunt harde koers van Oss in De Maashorst

OSS - Als Landerd, Uden en Bernheze qua beleid voor natuurgebied De Maashorst niet op de lijn van Oss komen, behoudt die laatste gemeente zich het recht voor om uit de samenwerking te stappen. Dat werd gisteravond duidelijk bij een beraadslaging in de Osse raadzaal.

Oss wil veel minder geld uitgeven aan de ontwikkeling van het natuurgebied, dat zich over het grondgebied van vier gemeenten uitstrekt. Daarnaast wil Oss de ruimte om het ‘Herpense model’ in eigen gemeente verder uit te rollen. In dat model is er volgens wethouder Johan van der Schoot een betere balans tussen natuur en recreatie. ,,Ik hoor vaak dat De Maashorst zich moet promoten op drie bijzondere kenmerken: de grote grazers, archeologie en de wijst (kwelwater, red.). Dat is een heel andere koers dan die ons voor ogen staat. Als ik aan De Maashorst denk, dan zie ik het plaatje voor me van schaatsers op het Ganzenven die worden gadegeslagen door Schotse hooglanders.” 

Op de achtergrond van dit verschil in visie speelt bovendien het voornemen van Landerd en Uden om hun fusiegemeente eveneens Maashorst te noemen. Waar de Osse politieke partijen nog verschillen in hun visie op de ontwikkeling van het natuurgebied, daar zijn ze eensgezind in hun afkeur van dit voornemen. ,,Landerd en Uden moeten hiervoor een schop onder hun kont krijgen, want de Maashorst is van ons allemaal", betoogde Martijn Tonies (SP). ,,Maar dat is geen reden om alle successen die in de afgelopen jaren hebben geboekt maar moeten laten lopen. In tegenstelling tot al het sombere nieuws over de staat van de natuur, neemt hier de soortenrijkdom juist toe. Daar mogen we met z'n allen best trots op zijn.” 

Frustraties

Ook Iris van Dinther (PvdA) riep de andere fracties op om ‘over onze frustraties’ over het voornemen van Landerd en Uden heen te stappen en het belang van het natuurgebied centraal te stellen. Veruit de meeste partijen lieten echter blijken dat hun geduld opraakt. Als er volgend voorjaar een meerjarenplan en begroting voor De Maashorst op tafel komen waarin zij te weinig van ‘het Osse verhaal’ herkennen, dan wil een meerderheid een punt zetten achter de samenwerking. ,,Dat Uden en Landerd aan de haal gaan met de naam Maashorst is voor ons onaanvaardbaar", voegde Henk Wijnstekers (VVD) daaraan toe. 

Wethouder Van der Schoot stelde na afloop dat hij zich gesterkt voelde om vandaag naar de officiële opening van de natuurbruggen over de A50 en N324 te gaan. Die bruggen worden na jaren opengesteld voor grote grazers. Maar een wisent zal er nimmer passeren, zo maakte de bestuurder uit Herpen direct duidelijk. ,,De Maashorst is aan de Osse zijde in de eerste plaats een plek waar je veilig van de natuur kunt genieten.”