Volledig scherm
Den Dekker ketende zich in december vast aan het Osse gemeentehuis in een poging in gesprek te komen met de burgemeester. © Fotobureau Ruud Rogier

Rechtbank sluit pers buiten bij geding van verbannen Ossenaar tegen gemeente

UPDATEOSS - De rechtszaak die Ossenaar Arie den Dekker heeft aangespannen tegen het besluit van burgemeester Wobine Buijs om hem voor drie maanden uit de gemeente te weren vindt deze donderdag achter gesloten deuren plaats. De rechtbank heeft dat besloten in het belang van de openbare veiligheid.

Het besluit van de rechtbank is opmerkelijk. Elke rechtszaak is in principe openbaar, tenzij  er zeer dringende redenen zijn om daarvan af te wijken. In dit geval wil de eisende partij (Den Dekker) juist dat de pers verslag doet van de zaak. Hij voelt zich ten onrechte verbannen uit zijn woonplaats, nadat er in september vorig jaar brand werd gesticht in zijn  woning aan de Aengelbertlaan in Oss. Volgens politie en justitie staat Den Dekker op een dodenlijst en loopt ook zijn omgeving gevaar als hij in Oss verblijft. 

Rechtbankwoordvoerder Jeroen de Laat meldt dat de bestuursrechter de gemeente en Den Dekker tot op detail wil bevragen over de aard van de dreiging. Om deze reden wordt de zaak achter gesloten deuren behandeld. 

Den Dekker heeft eerder al aangegeven dat hij de dreiging niet erg serieus neemt. Als hij dan toch niet in zijn woonplaats mag komen, dan eist hij een fatsoenlijk tijdelijk onderkomen buiten de gemeente. Justitie had hem ondergebracht op verschillende campings, maar Den Dekker weigert zich nog langer in een afgelegen caravan te verstoppen. ,,Ik draai daar helemaal door.” 

Om zijn eis kracht bij te zetten heeft hij zich gedurende het gebiedsverbod al meermalen gemeld in het Osse gemeentehuis. De laatste keer ketende hij er zich vast aan een pilaar. Elke keer wordt hij door de politie aangehouden en voor enkele uren vastgehouden. 

Advocaat Richard Laatsman gaf na de besloten zitting aan dat er totaal geen gevoelige informatie is besproken. ,,Het gebiedsverbod is opgelegd omdat er een concrete bedreiging tegen het leven van mijn cliënt zou zijn. Meer inhoudelijk werd het niet. En dit was al lang bekend.” Laatsman heeft aangevoerd dat het verbod wat hem betreft nu al veel te lang duurt en dat zijn cliënt intussen niet kan rekenen op fatsoenlijke huisvesting. 

De rechter doet over twee weken uitspraak.