Volledig scherm
Archieffoto van een repetitie van de Lithse fanfare. © Fotobureau Ruud Rogier

Rechter wijst Oss terecht: Lithse fanfare moet meer subsidie krijgen

LITH - Het nieuwjaarsconcert van de Lithse fanfare Sint-Lambertus zal een stuk opgewekter klinken. De Bossche rechtbank heeft vrijdag beslist dat de muzikanten toch meer subsidie moeten krijgen. Ze tikte de gemeente Oss op de vingers.  

,,Fantastisch. We zitten nog na te trillen. We zijn kei-blij. We hebben op alle gronden gelijk gekregen. Tegelijk ben ik teleurgesteld. Dit hebben we zo vaak besproken op het gemeentehuis. Het is droevig dat we tot de rechtbank hebben moeten gaan‘’, reageert voorzitter Ad Sterkens op het blijde nieuws.

De kwestie speelt na de gemeentelijke herindeling.  Die zorgde voor een nieuwe verdeling van het subsidiepotje. Er is volgens de rechtbank geen argument voor te vinden dat aan de fanfare minder subsidie wordt toegekend dan vergelijkbare verenigingen. ,,Er bestaat geen rechtvaardiging voor de ongelijke behandeling van fanfare Sint-Lambertus‘’, concludeert de rechtbank.

Zij legt de gemeente op over 2018 een subsidie te betalen van 7807 euro in plaats van 5556 euro. De uitspraak geldt ook met terugwerkende kracht voor de jaren 2011 tot en met 2017.

De gemeente kan nog in beroep gaan bij de Raad van State.