Volledig scherm
Demonstratie bij het raadhuis in Schaijk voor de komst van een Aldi in Reek. © Van Assendelft Fotografie

Reek krijgt zijn zin: Aldi start op tijdelijke locatie in een weiland

REEK - De kogel is door de kerk: Aldi gaat neerstrijken in Reek. Maar verrassenderwijs gebeurt dat niet op een plekje op het bedrijventerrein Reek-Zuid, maar op een weiland tegenover het Tinq-tankstation.  

Het college van B en W stemde daar dinsdag mee in. De grondeigenaren zijn met Aldi overeengekomen de akkers te verpachten. Het gaat om een periode van maximaal tien jaar. Aldi gaat er tijdelijke units plaatsen. 

Quote

Dit is een mooie opsteker voor de leefbaar­heid

Hans Vereijken, wethouder

Zo wint de Duitse discounter een hoop tijd en kunnen ze kijken of het goed draait. Voor Reek-Zuid zou een bestemmingsplanwijziging nodig zijn. Daar is veel tijd mee gemoeid. Het idee is dat Aldi over enkele jaren alsnog de Mgr. Borretstraat oversteekt naar Reek-Zuid. 

,,Aldi wil kijken of een supermarkt daar exploitabel is, en of het zin heeft vervolgens een permanente vestiging te bouwen in Reek-Zuid”, stelt wethouder Hans Vereijken. ,,Als dat zo is kijken we weer verder. Dit is een mooie opsteker voor de leefbaarheid.”

Vooruitzicht op definitieve zaak

Volledig scherm
Aldi bouwt wel vaker tijdelijke winkels, zoals in Kamperland in de provincie Zeeland. © Aldi Kamperland

Nieuw is zo’n tijdelijke supermarkt niet. In juli opende Aldi een winkel in Kamperland in de provincie Zeeland, met vooruitzicht op een definitieve zaak, ook op een bedrijventerrein.

Het dorp maakt zich al een paar jaar sterk voor de komst van een Aldi in Reek. Dat zou de leefbaarheid ten goede komen. Medio 2017 sprongen tweehonderd Reekenaren op de fiets om te betogen bij het raadhuis in Schaijk. Een maand eerder wimpelde het college een verzoek van Aldi af om te praten over Reek-West.  Dat hield vast aan supermarkten in de dorpskernen. Past niet in het bestemmingsplan. Nu waait er met de huidige coalitie, waarvan de Reekse RPP deel uitmaakt, een andere wind.

Maatwerk

,,Onder druk ontstaan kennelijk slimme ideeën”, zo reageert Reekenaar Roland Werring opgetogen. Samen met Harold van de Broek sprong hij april 2018 op de bres voor een super. ‘Niet passen in het bestemmingsplan’, vinden ze te kort door de bocht. Ze willen maatwerk, zoals ook in Haren en Drunen lukte. 

,,Dat dit eraan zit te komen is voor het dorp een groot succes en zeker ook voor iedereen die er hard aan getrokken heeft. Op de achtergrond is veel werk verricht om dit mogelijk te maken”, aldus Werring.