Volledig scherm
Arjan Wiersma (links) en Toon van Casteren zetten een van de affuiten in elkaar op de Maasdijk in Megen. © Van Assendelft/Jeroen Appels

Rolpaarden klaar voor dragen van loeizware Megense kanonnen

MEGEN - Het stadje Megen maakt zich op voor een luidruchtige inwijding van twee kanonnen die op de Maasdijk worden geplaatst. Zondag zal onder het toeziend oog van kasteelvrouwe Kiki en schepen Kocken het vuur geopend worden. 

De twee negentiende-eeuwse scheepskanonnen komen te rusten op een rolpaard (affuit) van plaatselijke makelij. Arjan Wiersma zaagde van dikke eiken balken twee constructies die het gewicht van de stalen kolossen kunnen dragen. ,,Alles bij elkaar weegt elk kanon straks twee ton. Da's vijfhonderd kilo per wiel.” 

Quote

Het was prachtig om te doen, maar veel meer werk dan ik vooraf had gedacht

Arjan Wiersma

Om alle onderdelen bij elkaar te houden smeedde Toon van Casteren uit Ravenstein zware bouten, ogen en schroeven. De namen van de beide makers zijn in het hout gebeiteld. Wiersma: ,,Het was prachtig om te doen, maar veel meer werk dan ik vooraf had gedacht. Alleen al het oliën van de balken kostte me twee dagen.” 

Zondag om 15.00 uur worden de kanonnen onthuld in bijzijn van de harmonie, de stadsomroeper en de Megense Comedie. 

  1. Wagens met te hoge decibellen ontsieren de optocht in Megen

    Wagens met te hoge decibellen ontsieren de optocht in Megen

    MEGEN - Wie op zaterdagmiddag naar Megen rijdt voor de optocht, verwacht leuke loopgroepen . Keiendonk (Megen) heeft in de loop der jaren een naam opgebouwd voor zulke groepen. Die waren er ook wel. De groep onder auspiciën van Jan van de Oever zal zich gelukkig prijzen dat ze vooraan in de optocht hebben gelopen. Achter hen ontspon zich een lawine van geluid dat voor veel bezoekers de noodzaak gaf om hun vingers in de oren te doen.