Volledig scherm
PREMIUM
Medewerkers van Archeo3D fotograferen de stenen van alle kanten om er een digitale kopie van te maken. © Peter van Erp/BD

Romeinse tempel van Kessel virtueel herbouwd: ‘Was hier belangrijk verkeersknoooppunt’

LITH - Eeuwenlang lagen ze verstopt onder klei en aarde. Tientallen jaren lagen ze vervolgens nog op de gemeentewerf van Lith. Nu pas krijgen de brokstukken van de Romeinse tempel bij Kessel intensieve aandacht. De stenen worden van alle kanten opgemeten en gefotografeerd om er digitale kopieën van te maken. Die virtuele stenen krijgen een plek in een complete 3-dimensionale reconstructie van de tempel. 

Veertig stuks stenen liggen uitgestald in een loods waar de buitendienst van de voormalige gemeente Lith zijn materialen opsloeg. In de jaren zeventig en tachtig werden ze aangetroffen bij zand- en grindwinning een paar kilometer verderop. Hét bewijs dat er een Romeinse tempel heeft gestaan op de plek die nu midden in waterplas de Lithse Ham ligt. 

  1. Het Osse landschap is nog niet ‘verrommeld’ met dozen
    Stille getuige

    Het Osse landschap is nog niet ‘verrommeld’ met dozen

    OSS - Oss heeft de boot weer eens gemist. Er zijn onlangs zes Brabantse gemeenten genoemd met een door XXL-distributiedozen verrommeld landschap en Oss was er niet bij. En dat terwijl het zo zijn best heeft gedaan om op de meest historische plek van de gemeente, bovenop op het Vorstengraf, een dozenparadijs van heb ik u daar in te richten. Maar die voorname Ossenaar uit de IJzertijd heeft daar in het welstandsvrije gebied gelukkig nog wel een monumentje dat herinnert aan zijn laatste rustplaats.