Volledig scherm
PREMIUM
Medewerkers van Archeo3D fotograferen de stenen van alle kanten om er een digitale kopie van te maken. © Peter van Erp/BD

Romeinse tempel van Kessel virtueel herbouwd: ‘Was hier belangrijk verkeersknoooppunt’

LITH - Eeuwenlang lagen ze verstopt onder klei en aarde. Tientallen jaren lagen ze vervolgens nog op de gemeentewerf van Lith. Nu pas krijgen de brokstukken van de Romeinse tempel bij Kessel intensieve aandacht. De stenen worden van alle kanten opgemeten en gefotografeerd om er digitale kopieën van te maken. Die virtuele stenen krijgen een plek in een complete 3-dimensionale reconstructie van de tempel. 

Veertig stuks stenen liggen uitgestald in een loods waar de buitendienst van de voormalige gemeente Lith zijn materialen opsloeg. In de jaren zeventig en tachtig werden ze aangetroffen bij zand- en grindwinning een paar kilometer verderop. Hét bewijs dat er een Romeinse tempel heeft gestaan op de plek die nu midden in waterplas de Lithse Ham ligt. 

  1. Wagens met te hoge decibellen ontsieren de optocht in Megen

    Wagens met te hoge decibellen ontsieren de optocht in Megen

    MEGEN - Wie op zaterdagmiddag naar Megen rijdt voor de optocht, verwacht leuke loopgroepen . Keiendonk (Megen) heeft in de loop der jaren een naam opgebouwd voor zulke groepen. Die waren er ook wel. De groep onder auspiciën van Jan van de Oever zal zich gelukkig prijzen dat ze vooraan in de optocht hebben gelopen. Achter hen ontspon zich een lawine van geluid dat voor veel bezoekers de noodzaak gaf om hun vingers in de oren te doen.