Volledig scherm
Met het tweedaagse evenement Beleef Schaijk! wordt de opening van het vernieuwde dorpshart gevierd. © Philip van den Brand

Schaijk trots op vernieuwde dorpshart

SCHAIJK - Met dronebeelden van de bouw op een LED-scherm, muziek van fanfare Concordia en live zang is vanavond officieel het vernieuwde dorpshart van Schaijk in gebruik genomen.

Beleef Schaijk!, de organisatie van het tweedaagse dorpsfeest, beloofde een spectaculaire opening zonder toespraken, handen schudden en het overhandigen van bloemen. En aan die belofte hield ze zich keurig. De honderden aanwezigen op het Kapelanieplein zagen een opening 'op z'n Schaijks', zonder veel poespas dus.
Onder één toespraak kwamen ze echter niet uit. Dat was die van burgemeester Marnix Bakermans. Hij pookte het Schaijkse vuurtje handig op door tot drie keer toe hardop te vragen: 'Schaijk, zijn we trots?' Dat was niet tegen dovenmansoren gezegd en werd luidkeels met een 'ja' beantwoord. ,,En jullie hebben alle reden om trots te zijn", complimenteerde de burgemeester.

Kloppend houden


Met veel lokale inbreng kwam de centrumvernieuwing tot stand. Enkele hoofdrolspelers kwamen in een film op een groot LED-scherm voorbij. ,,Het onmogelijke is mogelijk geworden", stelde Alfons Smits over het project, dat met veel uitstel te maken had. ,,Het is een plek geworden die verbindt", aldus wethouder Ben Brands. Hij riep Schaijk op om het dorpshart kloppend te houden. Met het tweedaagse openingsfeest én nieuwe evenement Beleef Schaijk! werd daar meteen gehoor aan gegeven.

Kunstwerk


Nadat fanfare Concordia vanaf vier balkons enkele nummers had gespeeld, zong Evelien Goverde zichzelf letterlijk de lucht in. Daarbij kwam onder haar meterslange, rode jurk een kunstwerk tevoorschijn. Slingers knalden de lucht in en daarmee was het vernieuwde dorpshart officieel geopend. Voor de Schaijkenaren het startsein om de warmte van de tenten op te zoeken voor een gezellig dorpsfeest.
Overigens stond er toch óók een bos bloemen klaar. Die was bestemd voor wereldkampioene veldrijden Inge van der Heijden. De Schaijkse sportster werd na de officiële opening nog even in het zonnetje gezet.

Volledig scherm
Veel Schaijkenaren kwamen naar het vernieuwde Kapelanieplein voor de officiële opening. © Philip van den Brand
Volledig scherm
Evelien Goverde zong zichzelf letterlijk de lucht in. Onder het meterslange jurk kwam een kunstwerk tevoorschijn. © Philip van den Brand