Volledig scherm
De gemeenteraden van Landerd en Uden kalkten in april het logo van de nieuwe gemeente op het plein bij het gemeentehuis te Zeeland. © Van Assendelft

Schaijkse DS97 lanceert petitie over herindeling
na fusiefestival

SCHAIJK - Uitgerekend aan de vooravond van het Maashorst Festival kondigt de Schaijkse politieke partij DS97 een petitie aan om de rijdende herindelingstrein alsnog te laten stoppen.

Als enige Landerdse partij hangt DS97 al een paar jaar aan de rem. Aansluiting van Landerd bij Uden, zonder te kijken naar andere varianten, zien ze totaal niet zitten. In maart 2018 hielden ze bij de gemeenteraadsverkiezingen een enquête: Schaijkse en Reekse mensen konden een voorkeur voor Oss of Uden aanvinken. Dat leidde niet tot een andere koers van de nieuwe coalitie.

Die ging op de ingeslagen Maashorst-gezinde weg voort. Maandag kunnen inwoners meepraten over de fusie tijdens het Maashorst Festival in theater Markant. Een ‘sprookjesfestival’ volgens DS97.  

,,Volgende week kan iedereen die zich niet kan vinden in de éénzijdige richting van de gemeente Uden een ander geluid laten horen”, zo meldt het DS97-trio Nol de Jong, Leonard Steetsel en Arie de Kleijn. ,,Dan starten wij met onze petitie.”

Quote

Veel mensen willen ons doen geloven dat de herinde­ling met Uden een gelopen race is

DS97

Ze zijn en blijven strijdvaardig: ,,Veel mensen willen ons doen geloven dat de herindeling met Uden een gelopen race is. Daar is nog lang geen sprake van.” 

De gemeenteraden van Uden en Landerd  buigen zich in oktober over het herindelingsvoorstel. ,,Hoe meer mensen meedoen met de petitie, hoe meer invloed dat zal hebben op de uiteindelijke uitkomst. Provincie en Tweede Kamer maar ook onze eigen gemeenteraad zullen moeten luisteren naar massale steun voor die petitie.“”

Nieuw is een herindelingspetitie niet. In gemeente Nuenen grepen inwoners onder meer naar het petitie-wapen grepen om herindeling tegen te houden, en met succes.